World Press Photo 2021: Οι φωτογραφίες που μας «άγγιξαν»

the first embrace
© Mads Nissen / WPP 2021

Μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας World Press Photo αναδείχτηκαν οι κορυφαίες στιγμές της χρονιάς. Στιγμές που μας «άγγιξαν», μας συγκίνησαν, μας συγκλόνισαν, μας προβλημάτισαν... 

Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του WPP 2021 επέλεξε τη φωτογραφία που φέρει τον τίτλο «The First Embrace», του Δανού φωτογράφου Mads Nissen, ως «World Press Photo of the Year». Στη νικήτρια εικόνα, η Rosa Luzia Lunardi (85 ετών) αγκαλιάζεται από τη νοσοκόμα Adriana Silva da Costa Souza, στο σπίτι φροντίδας Viva Bem στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας στις 5 Αυγούστου 2020.

Μια αγκαλιά - σύμβολο ελπίδας

Η φωτογραφία απεικονίζει τη στοργή και την αγάπη που μας έχει τόσο στερήσει το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορονοϊού. Πραγματικά, συγκινεί και τον πιο σκληρό, τον πιο κυνικό, ίσως, άνθρωπο, γιατί η πανδημία μπορεί να μας άλλαξε, αλλά μέσα μας υπάρχει αυτό το κάτι που μας δίνει ουσία. 

Ο Κέβιν Γουάι Λι, μέλος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε γι' αυτή τη φωτογραφία: «Αυτή η εμβληματική εικόνα της Covid-19 τιμά την πιο έκτακτη στιγμή της ζωής μας, παντού».  Η φωτογραφία αυτή, η οποία καταγράφει τόσο την «τρωτότητα, τον χωρισμό και την επιβίωση», είναι επίσης ένα σύμβολο «ελπίδας», σύμφωνα με τα λεγόμενα του τελευταίου.

«Για μένα, είναι μια ιστορία ελπίδας και αγάπης μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο Nissen

Η κατηγορία «World Press Photo Story of the Year»

Η φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία για την καλύτερη φωτογραφία φωτορεπορτάζ της χρονιάς («World Press Photo Story of the Year»), ένα σημαντικό νέο βραβείο που εισήχθη το 2019, καταγράφει ιστορίες αγάπης που επηρεάστηκαν από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον Ιταλό φωτογράφο Αντόνιο Φατσιλόνγκο που εργάζεται για το Getty Reportage.

Ο Ερνέστο Μπεναβίδες, ανεξάρτητος φωτογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και έχει ως έδρα τη Λίμα, κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Στιγμιότυπα ειδήσεων» για σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της καθαίρεσης του πρώην Προέδρου του Περού, Μαρτίν Βισκάρα, τον Νοέμβριο.

Υποβλήθηκαν πάνω από 74.000 φωτογραφίες

Περισσότερες από 74.000 εικόνες υποβλήθηκαν από περίπου 4.300 φωτογράφους από όλο τον κόσμο και 45 από αυτές χρίστηκαν υποψήφιες (δείτε μερικές από αυτές που ξεχώρισαν στην gallery στο τέλος του κειμένου) για να βραβευτούν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού με έδρα το Άμστερνταμ. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού.

«Trapped in Greece» του Άγγελου Τζωρτζίνη

Τέλος, να σημειωθεί πως την 3η θέση στην κατηγορία «Long Term Projects» κέρδισε η φωτογραφία με τίτλο «Trapped in Greece», του Έλληνα φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη.

στόρυ Τζωρτζίνη
(Πηγή: Instagram)
Μαμά με παιδί και πατέρας που κλαίει
Δωμάτιο και σακάκι
δύο άτομα σε βάρκα
ζευγάρι
δύο άτομα
φωτιά
οικογένεια και άλογο
άνθρωπος και έκρηξη
παιδία με γούνες ζώων
the first embrace
αγκαλιασμένο ζευγάρι
παιδί σε αμάξι και φωτιά
αστυνομία
άνδρες σε νερό
Μαμά με παιδί και πατέρας που κλαίει
© Valeriy Melnikov / WPP 2021
Δωμάτιο και σακάκι
© Antonio Faccilongo / WPP 2021
δύο άτομα σε βάρκα
© Pablo Tosco / WPP 2021
ζευγάρι
© Oleg Ponomarev / WPP 2021
δύο άτομα
© Evelyn Hockstein / WPP 2021
φωτιά
© Lalo de Almeida / WPP 2021
οικογένεια και άλογο
© Jeremy Lempin / WPP 2021
άνθρωπος και έκρηξη
@ Lorenzo Tugnoli / WPP 2021
παιδία με γούνες ζώων
©Alexey Vasilyev / WPP 2021
the first embrace
© Mads Nissen / WPP 2021
αγκαλιασμένο ζευγάρι
© Chris Donovan / WPP 2021
παιδί σε αμάξι και φωτιά
© Nuno Andre Ferreira / WPP 2021
αστυνομία
© John Minchillo / WPP 2021
άνδρες σε νερό
© Fereshte Eslahi / WPP 2021

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα