Λέξις ή αλλιώς e.x.i.s.

Η σελίδα e.x.i.s. στο Instagram μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και δεν θα μπορούσαμε να μη μάθουμε τι υπάρχει πίσω από όλο αυτό το πρότζεκτ. Η συγκεκριμένη σελίδα σε χρόνο dt κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 31.9k και συνεχίζει ακάθεκτη.

Έτσι, μιλήσαμε με τους δημιουργούς - διαχειριστές της, οι οποίοι μας αποκάλυψαν πώς και γιατί τη δημιούργησαν, ενώ μας έδωσαν και μια γεύση για το τι να περιμένουμε στο μέλλον. Ας δούμε τι μας είπαν λοιπόν!

Ποιοι «κρύβονται» πίσω από τη δημοφιλή σελίδα του Instagram e.x.i.s.; Τι θα θέλατε να ξέρουμε για εσάς; 

To @e.x.i.s. είναι καρπός μιας διεπιστημονικής προσέγγισης. Είμαστε ο Λέντη Μπιλάλι, υποψήφιος διδάκτορας Διαβαλκανικής Γλωσσολογίας, και η Άρτεμις Βαλυράκη, αρχιτέκτονας μηχανικός. Βέβαια, οι ρόλοι μας στο e.x.i.s. δεν είναι αυστηρά καθορισμένοι από το αντικείμενό μας. Κάθε ανάρτηση είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς συνδιαλλαγής ιδεών, απόψεων, γνώσης και έμπνευσης.

Πότε δημιουργήθηκε η σελίδα και ποια η ιδέα πίσω από αυτήν; 

Η σελίδα δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020.

Πίσω από το όλο εγχείρημα κρύβεται η αγάπη που τρέφουμε για τις λέξεις και την ιστορία που φέρουν. Η ιδέα ήταν αυτή η αγάπη να επικοινωνηθεί και η ιστορία τους να διαδοθεί.

Υπήρξε κάποια αφορμή για να το κάνετε πράξη; Ή η καραντίνα έγινε κινητήριος δύναμη προκειμένου να «βουτήξετε» στα άδυτα των λέξεων και να μας παρασύρετε μαζί σας; 

Η ιδέα ήταν στα σκαριά αρκετούς μήνες. Η καραντίνα μάς πρόσφερε την πολυτέλεια του χρόνου, ώστε να ολοκληρώσουμε και τις τελευταίες πινελιές, αλλά και μας έδωσε έμπνευση για την πρώτη ανάρτηση!

Τότε, είχαμε πρωτομπεί σε καραντίνα και ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του, είχε ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνει σπίτι και να εφαρμόσει το «κοκούνινγκ».

Αυτό ήταν! Το @e.x.i.s. άρθρωσε την πρώτη του λέξη!

Ποιος ο σκοπός της για εσάς; Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα;

Το στοίχημα ήταν και είναι να καταφέρουμε να καταστήσουμε προσιτή την αγάπη μας για τις λέξεις στο ευρύ κοινό, ασχέτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς το τι πραγματευόμαστε, παρά μόνο ενδιαφέρον και γόνιμη περιέργεια.

κουράστηκα

Περιμένατε να έχει τέτοια απήχηση; 

Στην αρχή δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη προσδοκία. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να ασχολούμαστε και να μοιραζόμαστε λέξεις!

Πολλές φορές, όμως, σκεφτόμαστε ότι οι λέξεις από μόνες τους φέρουν τόσο πλούτο και ομορφιά, που δεν γίνεται να μη γοητεύσουν. Και αυτό επιβεβαιώθηκε με κάποιον τρόπο στο @e.x.i.s.

Πώς νιώθετε που αυτή η σελίδα στάθηκε αφορμή ώστε να λατρέψει ο κόσμος τη μαγεία των λέξεων, των λέξεων μέσα από τα δικά σας μάτια; 

Η ανταπόκριση του κόσμου μάς γεμίζει χαρά, συγκίνηση και ενέργεια να συνεχίσουμε.

Νιώθουμε ότι έχουμε παρέα σε αυτό, δεν νιώθουμε μόνοι μας. Η έλξη των λέξεων μαγνήτισε και άλλους, και τώρα είμαστε πολλοί – αδηφάγοι καταναλωτές λέξεων.

Το οπτικό κομμάτι, τα χρώματα, τη μορφή κ.ο.κ. ποιος τα εμπνεύστηκε; Ήταν κοινή απόφαση; Γιατί, αν με ρωτάτε, αποτελεί σημαντικό συστατικό της επιτυχίας σας, μιας και στο Instagram μιλάμε καθαρά και για το τι μας «πιάνει» το μάτι. 

Η αισθητική προσέγγιση και η παρουσίαση του @e.x.i.s. έχει ιδιαίτερη σημασία.

Για εμάς, οι λέξεις έχουν χρώματα, ζωντάνια και ομορφιά, και με αυτήν ακριβώς την οπτική προσπαθούμε να τις παρουσιάσουμε. Η διαρκής πρόκληση για την κάθε ανάρτηση είναι ο συνδυασμός της επιστημονικής συνέπειας και της δημιουργικής απόδοσης της πληροφορίας με μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

Για κάθε post δημιουργείται ένα video animation που παρουσιάζει τη λέξη με αμεσότητα και χιούμορ. Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει η ίδια η σημασία της λέξης, πολλές φορές και η ετυμολογία της ή ενδεχομένως η αρχική της σημασία. Τα σχήματα και τα χρώματα συντίθενται έτσι ώστε να δημιουργούν οπτική συνέχεια και να επικοινωνούν ροϊκά.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας posts; Ποια ξεχωρίζετε και γιατί; 

Όλα είναι αγαπημένα, για ξεχωριστούς λόγους. Εάν πρέπει να διαλέξουμε μία λέξη, ας είναι το «λατρεύω». Η σημασιολογική εξέλιξη της λέξης μάς δίδαξε ότι η λατρεία είναι προνόμιο των θνητών.

Έχετε κάποιες βλέψεις για το μέλλον της σελίδας; Τι άλλο θα δούμε από εσάς; Τι να περιμένουμε; 

Διάφορες ιδέες είναι στα σκαριά! Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τη φιλοσοφία, την προσέγγιση και το περιεχόμενό μας ως έχουν αλλά και να το εμπλουτίσουμε με επιπλέον ενότητες σποραδικών posts, όπως είναι το «e.x.i.s. ον τουρ» μέχρι στιγμής.

Ακόμη, επεξεργαζόμαστε τον τρόπο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τον κόσμο, ο καθένας να μπορεί να γίνει ενεργός μέτοχος της συζήτησης και όχι απλός παρατηρητής. Λέξεις - γλώσσα - τέχνη είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο για τη διάνθιση του account.

abiocco - ορισμός νύστα

Τι θα θέλατε να πείτε στο κοινό της σελίδας σας; Ένα μήνυμα στους απανταχού πιστούς της e.x.i.s.;

ευχαριστώ < αρχαίο ελληνικό εὐχαριστέω /

εὐχαριστῶ αρχαίο ελληνικό εὖ + χάρις (= χαρά, εύνοια, γοητεία)

Έχεις λέξεις, έχουμε λέξεις. Stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!

Ακολουθήστε τη σελίδα e.x.i.s. στο Instagram

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα