Στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών το άτομο νιώθει μια ανάγκη κίνησης των ποδιών του κατά κύριο λόγο τις βραδινές ώρες.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι αυτο-φροντίδας που μπορούν να μας ανακουφίσουν από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Το εν λόγω σύνδρομο είναι αλλιώς γνωστό και ως «νόσος Willis-Ekbom» και μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να το αποκτήσουν.
Συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η συνεχής κίνηση των ποδιών. Σε πολλά άτομα εμφανίζεται περιοδική κίνηση των άκρων, η οποία προκαλεί τα πόδια να συστρέφονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το αίσθημα δυσφορίας του συνδρόμου μειώνεται με την κίνηση (τέντωμα και κούνημα των ποδιών ή περπάτημα).
Οι άνθρωποι συνήθως περιγράφουν τα συμπτώματα ως δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια τους. Λιγότερο συχνά, οι αισθήσεις επηρεάζουν τα χέρια.
Οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συνήθως νιώθουν στα άκρα τους:
- Τράβηγμα
- Πόνο
- Κνησμό
- Αίσθημα ηλεκτρισμού
- Μούδιασμα
Τα συμπτώματα κυμαίνονται μεταξύ χαμηλής και υψηλής έντασης, ενώ μερικές φορές εξαφανίζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους και επανέρχονται.
Αιτίες
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου:
- Φύλο: Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν το σύνδρομο.
- Ηλικία: Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά μετά τη μέση ηλικία.
- Οικογενειακό ιστορικό: Ένα άτομο μπορεί να έχει το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών εάν και άλλοι στην οικογένεια το έχουν.
- Εγκυμοσύνη: Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν το σύνδρομο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο.
- Χρόνιες ασθένειες: Καταστάσεις όπως η νευροπάθεια, ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
- Φάρμακα: Αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά και αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Δείτε τους τρόπους αντιμετώπισης στο health4u.gr