Σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αφαίρεσε από το Χάρβαρντ το δικαίωμα να εγγράφει ξένους φοιτητές, ανακαλώντας την πιστοποίηση του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής (SEVP). Η απόφαση πλήττει άμεσα περίπου 6.800 διεθνείς φοιτητές που φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το 27% του συνόλου των φοιτητών του.
Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ένταση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη διακοπή χρηματοδότησης 2,2 δισ. δολαρίων προς το Χάρβαρντ, όταν το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις πολιτικές που απαιτούσαν αλλαγές στον χειρισμό των διεθνών φοιτητών.
Το Χάρβαρντ αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την απόφαση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τους φοιτητές του, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα του αποτελεί θεμέλιο λίθο του ακαδημαϊκού του έργου.
Τι σημαίνει για τους φοιτητές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, οι φοιτητές με καθεστώς μη μετανάστη τύπου F ή J δεν επιτρέπεται πλέον να εγγραφούν στο Χάρβαρντ. Όσοι ήδη φοιτούν εκεί, θα πρέπει είτε να μεταγραφούν σε άλλο πιστοποιημένο ίδρυμα είτε να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι εξετάζουν την έκδοση τουριστικής βίζας μέχρι να υπάρξει δικαστική παρέμβαση, καθώς δικηγόροι που εκπροσωπούν πληγέντες φοιτητές εκτιμούν ότι υπάρχει νομική βάση για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου.
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις
Η κίνηση αυτή, η οποία ερμηνεύεται από πολλούς ως πολιτικός εκβιασμός με στόχο τον έλεγχο της πανεπιστημιακής πολιτικής, δημιουργεί προηγούμενο που ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Επιπλέον, απειλεί να διαρρήξει τη σχέση εμπιστοσύνης των ΗΠΑ με τη διεθνή επιστημονική και φοιτητική κοινότητα, την ώρα που ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων παγκοσμίως είναι πιο έντονος από ποτέ.
Το μέλλον παραμένει αβέβαιο για χιλιάδες φοιτητές, με το Χάρβαρντ και την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα να καλούνται να υπερασπιστούν θεμελιώδεις αρχές διεθνούς συνεργασίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας.