Οι καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν το Τέξας, στον αμερικανικό Νότο, άφησαν πίσω πάνω από εκατό νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, κατά νεότερους απολογισμούς των θυμάτων που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα από τις τοπικές αρχές.
Στην κομητεία Κερ, που υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, καταμετρώνται 84 θύματα, ανάμεσά τους 28 παιδιά. Συνολικά, στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας οι θάνατοι είναι 104 μέχρι στιγμής.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, προειδοποίησε με ανακοίνωσή του χθες πως υπάρχει ακόμη «απειλή» να εκδηλωθούν νέες «ισχυρές βροχές, ικανές να προκαλέσουν πλημμύρες», εν μέσω των συνεχιζόμενων ερευνών για αγνοούμενους.
«Το Τέξας πενθεί. Η οδύνη, το σοκ που περάσαμε τις τελευταίες μέρες ράγισαν την καρδιά της πολιτείας μας», σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.
Ανάμεσα στα θύματα είναι 27 παιδιά και επιβλέποντες σε κατασκήνωση θηλέων χριστιανικής οργάνωσης, στο Camp Mystic, στην όχθη του ποταμού Γκουανταλούπε, όπου βρίσκονταν 750 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να πάει στην πολιτεία την Παρασκευή (11η Ιουλίου), επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα όσους επικρίνουν τις περικοπές χρηματοδότησης στην αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, τονίζοντας πως μείωσαν την αξιοπιστία των προβλέψεων και των έκτακτων δελτίων της.
Το να χαρακτηρίζεται ο πρόεδρος Τραμπ «υπεύθυνος για τις πλημμύρες είναι βδελυρό ψέμα, χωρίς κανένα νόημα αυτή την περίοδο εθνικού πένθους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ χθες σε δημοσιογράφους.
Επέμεινε ότι η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), πολλές θέσεις της οποίας στο Τέξας ήταν κενές κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, είχε προχωρήσει στην έκδοση «προβλέψεων και έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων» με «ακρίβεια» και «έγκαιρα».
Χαρακτηρίζοντας τις πλημμύρες «καταστροφή που σαν κι αυτή δεν είχαμε δει σε εκατό χρόνια», ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε το σαββατοκύριακο κατάσταση καταστροφής στο Τέξας, για να καταστούν διαθέσιμοι πόροι του ομοσπονδιακού κράτους.
Πάνω από 400 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης, ελικόπτερα και drones συνεχίζουν τις έρευνες, σύμφωνα με τις αρχές.
Στην κοινότητα Χαντ, κοντά στην κατασκήνωση, ομάδες αναζητούσαν όλη μέρα χθες αγνοούμενους. Διασώστες με βάρκες και δύτες έψαχναν στα νερά του ποταμού. Εθελοντές, ορισμένοι έφιπποι, έψαχναν στις όχθες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFP.
Έπειτα από δυο ημέρες απεγνωσμένης έρευνας ανάμεσα σε ξεριζωμένα δέντρα και συντρίμμια στο κέντρο παραθερισμού αυτό, με την ελπίδα ως το τέλος να γίνει κάποιο «θαύμα», ο Μάικλ Μακόουν είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οκτάχρονη κόρη του, η Λίνι, βρέθηκε νεκρή.
Πρόκειται για «εφιάλτη κάθε γονιού», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρουζ, τα παιδιά του οποίου πάνε στην κατασκήνωση εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν το σαββατοκύριακο πως δεν προειδοποιήθηκαν όσο έγκαιρα θα έπρεπε για τον κίνδυνο πλημμυρών.
Μετά την καταστροφή η Νικόλ Ουίλσον, μητέρα που ζει στο Σαν Αντόνιο, και παραλίγο να στείλει τις κόρες της στο Camp Mystic, αλλά τις πήρε από άλλη κατασκήνωση εξαιτίας της ανησυχίας της πως θα σημειωνόταν πλημμύρα, άρχισε συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου ώστε να ζητηθεί από τον κυβερνήτη να εγκαταστήσει σύγχρονο σύστημα συναγερμού με σειρήνες.
«Αν ηχούσε σειρήνα, ακόμα και πέντε λεπτά πριν, θα σωζόταν καθένα από αυτά τα παιδιά», είπε στο AFP.
Οι ξαφνικές πλημμύρες εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών στο κεντρικό τμήμα του Τέξας σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ. Τα νερά του ποταμού Γκουανταλούπε φούσκωσαν κατά οκτώ μέτρα μέσα σε 45 λεπτά.
Η βροχόπτωση έφθανε τα 300 χιλιοστά ανά ώρα, το ένα τρίτο των ετήσιων κατακρημνίσεων κατά μέσο όρο.
Ο ποταμός επανήλθε στην κοίτη του, αλλά στις όχθες του οι καταστροφές είναι φοβερές.
Προειδοποιήσεις για πλημμύρες παρέμεναν σε ισχύ χθες σε ορισμένους τομείς στο κεντρικό Τέξας, ως στις 19:00 (τοπική ώρα· ως τις 03:00 ώρα Ελλάδας).
Οι ξαφνικές πλημμύρες, που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές σε αποξηραμένο έδαφος που δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Όμως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνά και έντονα φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες κι οι καύσωνες.