Μυθομανία: Είναι υπερβολή ή πράγματι ψυχική διαταραχή;

Το καταναγκαστικό ψέμα βρίσκεται στο επίκεντρο και μάλιστα, δίχως προφανή κίνητρα – Ο πάσχων μπορεί να πιστεύει ότι οι ιστορίες του είναι πράγματι αληθινές και είναι πιθανό να χρειαστεί να δημιουργήσει περίπλοκους μύθους ώστε να τους συνδυάσει με άλλα γεγονότα

Το παθολογικό ψέμα ή αλλιώς μυθομανία χαρακτηρίζεται από συχνά και επανειλημμένα ψέματα για τα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένο κίνητρο. Πιο συγκεκριμένα, ως παθολογικός ψεύτης χαρακτηρίζεται εκείνος ο οποίος συχνά «στολίζει» τις ιστορίες του με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει εντύπωση στους  συνομιλητές του.

Επιπλέον, θα λέγαμε, πως ο παθολογικός ψεύτης διαφέρει από τον κανονικό ψεύτη, καθώς ο πρώτος, πράγματι πιστεύει πως το ψέμα του είναι αληθινό.

Πού οφείλεται η μυθομανία

Αρκετές φορές η μυθομανία φαίνεται ότι οφείλεται σε σοβαρή ψυχική διαταραχή η οποία και πρέπει να θεραπευτεί, καθώς συνήθως, ο μυθομανής άνθρωπος ζει μια ψεύτικη ζωή.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πως συμβαίνει πάντοτε αυτό, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό, τα άτομα με μυθομανία να γνωρίζουν ότι λένε ψέματα, ωστόσο, να προτιμούν τον πλαστό κόσμο που εκείνοι πλάθουν με τις ιστορίες τους.

Αυτά είναι τα πιο γνώριμα χαρακτηριστικά της μυθομανίας

  • Οι ιστορίες που λένε είναι συνήθως δραματικές, περίπλοκες και λεπτομερείς

Οι παθολογικοί ψεύτες είναι σπουδαίοι αφηγητές. Τα ψέματά τους τείνουν να είναι πολύ λεπτομερή και ευφάνταστα. Το ψέμα των ατόμων με μυθομανία, ακόμη κι αν είναι ακραίο, πολλές φορές είναι αρκετά πειστικό.

  • Συνήθως απεικονίζονται ως ήρωες ή θύματα

Τα άτομα με μυθομανία τείνουν να λένε ψέματα που θα επιφέρουν τον θαυμασμό, τη συμπάθεια ή την αποδοχή του κοινού τους.

  • Μερικές φορές πιστεύουν τα ψέματα που λένε

Ένας παθολογικός ψεύτης λέει ψέματα και ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο συνειδητό ψέμα και την αυταπάτη. Μερικές φορές τα άτομα με μυθομανία πιστεύουν μέχρι και το δικό τους ψέμα. Κάποιοι από τους πάσχοντες ψεύδονται τόσο συχνά, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως να μην μπορούν να ξεχωρίσουν το αληθινό γεγονός από το ψέμα έπειτα από λίγο καιρό.

Οι παθολογικοί ψεύτες τείνουν επίσης να είναι φυσικοί και ήρεμοι. Είναι εύγλωττοι και ξέρουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους όταν μιλούν. Είναι δημιουργικοί και πρωτότυποι καθώς και γρήγοροι στοχαστές και συνήθως δεν δείχνουν εμφανή σημάδια ψέματος, όπως μεγάλες παύσεις ή αποφυγή επαφής με τα μάτια. Όταν τίθενται ερωτήσεις, μπορεί οι απαντήσεις τους να είναι νεφελώδεις και να μην απαντούν τελικά στις ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίσετε έναν παθολογικό ψεύτη αλλά και πώς θεραπεύεται στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM