Γνωρίστε και αντιμετωπίστε τον ύπουλο κίνδυνο του καλοκαιριού

Γυναίκα στη παραλία
unsplash.com

Το καλοκαίρι σιγά σιγά καταφθάνει και, αν και έχουμε εκπαιδευτεί να αποφεύγουμε τον ήλιο για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως «πηγή της ζωής».

Γράφει ο Χαράλαμπος Παπαμαρκάκης, εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και Τραυματολογίας

Η βιταμίνη D στον οργανισμό μας είναι μια ορμόνη που παράγεται στο σώμα μας σχεδόν αποκλειστικά με την έκθεση στον ήλιο, και η διατήρηση υψηλών επιπέδων της στο αίμα μας είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας  είχαν ένα ρητό, που διατυπώθηκε από το στόμα του Κλεόβουλου του Λίνδιου και δεν είναι άλλο από το «μέτρον άριστον». Αν μείνουμε παρατεταμένα εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, τότε μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές άσχημες και συνάμα επικίνδυνες καταστάσεις. Δύο από αυτές θα τις αναλύσουμε στο παρακάτω άρθρο και δεν είναι άλλες από την ηλίαση και τη θερμοπληξία.

Η ηλίαση είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως το καλοκαίρι, έπειτα από παρατεταμένη έκθεση της κεφαλής και του αυχένα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στην ηλιακή ακτινοβολία. Κατά την ηλίαση ή αλλιώς υπερθερμία, όπως είναι ο ιατρικός όρος, ο οργανισμός παράγει ή αποκτά περισσότερη θερμότητα απ' όση μπορεί ο υποθάλαμος του εγκεφάλου –όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας του σώματος– να ελέγξει. Στην περίπτωση αυτή, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανέβει και να εκδηλωθεί πυρετός. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι είτε ελαφριάς είτε βαριάς μορφής.

Μαμά και παιδί στον ήλιο
unflash.com

Συμπτώματα

  • Έξαψη
  • Ίλιγγος
  • Ταχυκαρδία
  • Πονοκέφαλος
  • Παραισθήσεις

Tι πρέπει να κάνουμε εάν ο φίλος μας πάθει ηλίαση στην παραλία; Ποια η πρόληψη και η αντιμετώπιση; 

Διαβάστε τη συνέχεια στο health4u.gr