Πως σταματάει το αίμα στην μύτη;

pos stamataei to aima stin myti piesh

Η αιμορραγία μύτης (ρινορραγία) είναι συνήθως μια ακίνδυνη κατάσταση της οποίας όμως τα συμπτώματα δεν πρέπει να ληφθούν αψήφιστα.

Αιμορραγία μύτης

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βιώσει ρινορραγία κάποια στιγμή στη ζωή του. Περίπου το 95% των ρινορραγιών εμφανίζεται στην περιοχή κοντά στα ρουθούνια και τότε αναφερόμαστε σε αυτήν ως «πρόσθια επίσταξη». Εκείνο που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης προέρχεται από το βαθύτερο μέρος της μύτης και ονομάζεται «οπίσθια επίσταξη».

Ρινορραγία από το ένα ρουθούνι.

Συνήθως η ρινορραγία αφορά μόνο το ένα ρουθούνι.

Τις περισσότερες φορές η ρινορραγία υποχωρεί. Σε διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος, όπως η λευχαιμία, η ύπαρξη ενός όγκου στη μύτη ή η διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος.

Αίμα στη μύτη και κορονοϊός - Είναι οι ρινορραγίες σύμπτωμα της Covid-19;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ρινορραγίες δεν φαίνεται να είναι άμεσο σύμπτωμα της νόσου Covid-19.  «Δεν έχει εξακριβωθεί ούτε έχει παρατηρηθεί ότι η ρινορραγίες είναι μέρος των συμπτωμάτων του κορονοϊού», δηλώνει στο περιοδικό Health o λοιμωξιολόγος Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Τζονς Χόπκινς για την Ασφάλεια της Υγείας. Ωστόσο, η ρινορραγία μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων συμπτωμάτων Covid-19. «Εάν κάποιος έχει ρινικά συμπτώματα και φυσάει δυνατά τη μύτη του, μπορεί να αιμορραγεί», αναφέρει ο Δρ Adalja. «Βλέπουμε άτομα με ρινορραγία με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος οπότε δεν θα με εξέπληττε», προσθέτει o Δρ John Sellick, επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο στο Buffalo.

Γιατί ματώνει η μύτη το πρωί;

Τις περισσότερες φορές η επίσταξη οφείλεται σε ξηρότητα της μύτης, σε κρυολόγημα ή σε συχνό σκάλισμα της μύτης με το δάκτυλο. Τα αγγεία στο μπροστινό τμήμα του διαφράγματος είναι πολύ επιφανειακά και οι τρεις παραπάνω αιτίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν το σπάσιμο ενός τέτοιου μικρού αγγείου.

Αιμορραγία μύτης σε παιδιά

Οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές σε παιδιά κάτω των 10 ετών.  Συνήθως οφείλεται σε κάποιο μικρό αγγείο στο μπροστινό μέρος του διαφράγματος. Μπορεί να οφείλεται σε: α) σκάλισμα μύτης, β) τραυματισμό μύτης, γ) αλλεργία, δ) συνάχι, ε) ξηρότητα ή σε κάποια άλλη άγνωστη αιτία που θα διερευνήσει ο ειδικός.

Οι περισσότερες ρινορραγίες σταματούν μόνες τους σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζονται κάποια παρέμβαση. Εάν όμως η αιμορραγία επιμένει τότε καθησυχάστε το παιδί και εξηγήστε του ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τοποθετήστε το σώμα του σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει μπροστά, έτσι ώστε η πίεση στα αγγεία να είναι μικρότερη και το αίμα να μην κυλά πίσω στο φάρυγγα βάζοντας το παιδί σε κίνδυνο. Στη συνέχεια εφαρμόστε πίεση στο μαλακό κάτω μέρος της μύτης για 10 λεπτά λεπτά.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που η αιμορραγία μύτης είναι αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος ή χτυπήματος στο πρόσωπο. Εάν το αίμα δεν σταματά ακολουθώντας τους παραπάνω τρόπους και συνεχίζει για περισσότερα από 15 λεπτά τότε επικοινωνήστε με τον γιατρό. Σε περίπτωση που η ρινορραγία οφείλεται σε εισαγωγή ξένου σώματος στη μύτη, θα πρέπει να απευθυνθείτε επειγόντως στον ιατρό τους για να αφαιρεθεί, καθώς θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο για τον αεραγωγό του παιδιού.

Διαβάστε πως να σταματήσετε το αίμα στην μύτη εδώ