Μέλι: Τα οφέλη του για τον οργανισμό μας είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζεις

Τα οφέλη του μελιού είναι πολλά και σίγουρα δεν τα γνωρίζεις όλα.

Το μέλι είναι θαυματουργό και εκτός του ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε αντί για γλυκό (που είναι και παχυντικό) βοηθάει σε αρκετά πράγματα τον οργανισμό μας στην καθημερινότητα.

Το μέλι που βρίσκεται στα ντουλάπια όλων των σπιτιών είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που φτιάχνεται από τις μέλισσες, οι οποίες επισκέπτονται εκατομμύρια φυτά.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του μελιού:

Φάρμακο για τον βήχα

Είναι γνωστό, εδώ και αιώνες, ότι η συγκεκριμένη τροφή μπορεί να καταστείλει τα συμπτώματα του κλασικού κρυώματος. Πρόσφατη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μια κουταλιά ανακουφίζει τον ερεθισμό του λαιμού σε ένα απλό κρύωμα, και αν δεν το γνώριζες, αυτός είναι ο λόγος που πίνεις τσάι με μέλι.

Ιδανικό για τη διατροφή των αθλητών

Το μέλι είναι μία φυσική πηγή υδατάνθρακα, και μια κουταλιά της σούπας αντιστοιχεί σε 17 γραμμάρια. Είναι ό,τι χρειάζεται ένας αθλητής ή γενικά κάποιος που γυμνάζεται. Το μέλι βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού γλυκογόνου. Συστήνεται επίσης και ως μέρος γεύματος μετά την προπόνηση για να αποκαταστήσεις τους κουρασμένους μυς.

Το μέλι τον οργανισμό

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τέσσερις κουταλιές μελιού κάθε μέρα για ένα μήνα. Εξερευνώντας τα αιματολογικά δείγματα και συγκρίνοντας την αρχική εικόνα με την πάροδο του μήνα αυτού, γνωστοποιήθηκε πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη κατανάλωση του μελιού και την εμφάνιση αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, τα οποία ειδικεύονται στην αντιμετώπιση των μολύνσεων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες  που εμπεριέχονται στο μέλι κατατάσσονται στις  πολυφαινόλες, θυμίζουν αρκετά εκείνα που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο και αποτρέπουν την προσβολή του οργανισμού από ένα απλό παιδικό κρύωμα μέχρι και παθήσεις όπως το Alzheimer και τον καρκίνο.

Το μέλι στο σώμα

Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και ως επίδεσμος τραύματος, ενώ συνιστάται η χρήση  του και σε εγκαύματα, σε δερματικές λοιμώξεις χάρη στις αντιμυκητιασικές του ιδιότητες αλλά και σε περιπτώσεις ψωρίασης. Επίσης, το μέλι χρησιμοποιείται και ως μάσκα ομορφιάς για πιο απαλό δέρμα.

Το μέλι στην μαγειρική

Μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική και νόστιμη εναλλακτική μαριναρίσματος για το κρέας. Επίσης, μπορεί να μειώσει την παραγωγή καρκινογόνων που προκαλούνται από το τηγάνισμα και το ψήσιμο της σχάρας. Σύμφωνα με ερευνητές, η κάλυψη των κρεάτων με περίπου 30% μέλι για τέσσερις ώρες μπορεί να οδηγήσει στη μείωση παραγωγής ενός καρκινογόνου που ονομάζεται ετεροκυκλική αρωματική αμίνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM