Έντερο, εγκέφαλος και προβιοτικά: Πώς συνδέονται;

εγκέφαλος έντερο
Πηγή: firstpost.com

Το ανθρώπινο έντερο συχνά αναφέρεται ως και ο «δεύτερος εγκέφαλος», ενώ μάλιστα αποτελεί το μόνο όργανο που κατέχει το δικό του ανεξάρτητο νευρικό σύστημα, ένα περίπλοκο δίκτυο 100 εκατομμυρίων νευρώνων ενσωματωμένων στο τοίχωμα του εντέρου.

Οι δεσμοί που έχουν το έντερο και ο εγκέφαλός μας είναι ορμονικοί, ανοσολογικοί και νευρικοί, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εντερικού νευρικού συστήματος, το οποίο διέπει τη λειτουργία του εντέρου. 

Η σύνδεση αυτή είναι συνεχής. Εάν το έντερο είναι άδειο, πρέπει να ενημερωθεί ο εγκέφαλος. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το έντερό μας που θα παρεμποδίσει την επεξεργασία τροφίμων, και ως εκ τούτου την απορρόφηση της τροφής, ο εγκέφαλος θα πρέπει και πάλι να ενημερωθεί. Αν και με την πρώτη ματιά οι συνδέσεις μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μπορεί να φαίνονται εξωπραγματικές, όλοι το έχουμε βιώσει. Η σχέση μεταξύ του άγχους και της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας  είναι γνωστή σε όλους.

Ωστόσο, ένα νέο επίπεδο αυτής της σχέσης έχει αρχίσει να μελετάται. Οι ερευνητές εξετάζουν το κατά πόσο τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας επηρεάζουν την ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr