Ωορρηξία: Πόσες μέρες κρατάει και πότε μπορεί να γίνει επώδυνη

πόνος κοιλιά
Πηγή: livehealthily.com

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ενδέχεται να νιώθουν μία έντονη ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς ή στο αιδοίο. Τι ακριβώς είναι όμως η ωορρηξία και κάθε πότε συμβαίνει; 

Ειδικότερα, με τον όρο «ωορρηξία», αναφερόμαστε στην απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη, μέσω της ρήξης του ωοθυλακίου, στην οποία το ωάριο φθάνει στην πλήρη ωρίμανσή του. Στα μέσα περίπου του κύκλου της γυναίκας μία εκ των δύο ωοθηκών απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο γονιμοποιείται, εφόσον συναντηθεί με κάποιο σπερματοζωάριο.

Γιατί μερικές γυναίκες έχουν επώδυνη ωορρηξία

Επιστημονικά ο πόνος αυτός ορίζεται ως «μεσοκυκλικό άλγος». Στη βιβλιογραφία του εξωτερικού είναι γνωστός ως mittelschmerz. Φαίνεται πως 1 στις 5 γυναίκες αναφέρουν πόνους περιόδου. Να σημειωθεί βέβαια πως οι πόνοι στην ωορρηξία δεν θεωρούνται παθολογικοί.

Επώδυνη ωορρηξία και χαρακτηριστικά

Συνήθως εμφανίζεται άλγος χαμηλά στην κοιλιά περίπου δύο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης έμμηνου ρύσης. Ο πόνος εντοπίζεται είτε δεξιά, είτε αριστερά της κοιλιάς. Αυτή η ενόχληση μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι δύο ημέρες. Στην κάθε γυναίκα ο πόνος εμφανίζεται διαφορετικά. Μερικές κάνουν λόγο για αίσθημα δυσφορίας, άλλες για σπασμούς που μοιάζουν με κολικούς, ενώ άλλες για διαρκή οξύ πόνο. Τα αίτια της επώδυνης ωορρηξίας δεν έχουν διασαφηνισθεί. Έχουν εντούτοις διατυπωθεί κάποιες σχετικές υποθέσεις που σχετίζονται με:

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr