Κορονοϊός: Πότε το μοριακό τεστ είναι πιθανότερο να βγει λανθασμένα αρνητικό

Το μοριακό τεστ, που διεξάγεται για να διαπιστώσουμε αν έχουμε νοσήσει από κορονοϊό, μπορεί να μην είναι πάντα 100% έγκυρο και να βγει λανθασμένα αρνητικό.

Πότε όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, οι ειδικοί επισήμαναν πως υπάρχουν φάσεις κατά τη διάρκεια της νόσησης που μπορούν να κάνουν ένα μοριακό τεστ να μη δείξει τα σωστά αποτελέσματα.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι γιατροί που συστήνουν επανάληψη του σχετικού τεστ, προκειμένου να έχουν ένα ασφαλές αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, το μοριακό τεστ PCR έχει πιθανότητα να βγει λανθασμένα αρνητικό όταν οι άνθρωποι ελέγχονται είτε νωρίς είτε αργά στην πορεία της λοίμωξης.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό λοιμωξιολογίας «Open Forum Infectious Diseases». Έτσι, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στην αρχή της λοίμωξης ήπια συμπτώματα, είναι αρκετά πιθανό το τεστ PCR να βγει ψευδώς αρνητικό.

Η διεξαγωγή της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε 15.011 ενηλίκους που είχαν κάνει μοριακό τεστ. Οι 2.700 από αυτούς βγήκαν αρνητικοί και έκαναν δεύτερο μοριακό τεστ μέσα σε λίγες μέρες.

Από όσους έκαναν το επαναληπτικό μοριακό τεστ, οι 60 (ποσοστό 2,2%) βγήκαν τελικά θετικοί στον κορονοϊό. Από αυτούς, οι έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) είχαν κάνει το πρώτο αρνητικό μοριακό τεστ ‒το οποίο τελικά αποδείχτηκε λανθασμένα αρνητικό‒ είτε μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους (οι 18 στους 60 ή ποσοστό 30%) είτε μετά την έβδομη ημέρα από τα πρώτα συμπτώματα (επίσης ποσοστό 30%).

Πιο έγκυρα τα μοριακά τεστ PCR

Σημειώνεται πως τα μοριακά τεστ PCR είναι πιο έγκυρα από τα rapid tests. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μοριακού ελέγχου ανιχνεύεται το γενετικό υλικό του κορονοϊού στο δείγμα που έχει ληφθεί από τον φάρυγγα ή τη μύτη. Στον αντίποδα, τα rapid tests ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) στην επιφάνεια του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM