Β. Ηλιόπουλος: «Ποτέ δεν σταματώ να γράφω ενάντια στις διακρίσεις»

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, αγαπημένος συγγραφέας για τους μικρούς μας φίλους μιλά στο JuniorNews.gr με την ίδια παιδικότητα, όπως αυτή που αποτυπώνεται στα κείμενά του

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μάς συστήθηκε πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια με τον Τριγωνοψαρούλη του και έκτοτε αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν συγγραφέα που δεν έπαψε λεπτό να θίγει θέματα αποδοχής και διακρίσεων.

  • Εάν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα θέλατε να είστε;

Σίγουρα θα ήθελα κάτι που να έχει σχέση με την τέχνη. Νομίζω, σκηνοθέτης ή συνθέτης. Και οι δύο στο μυαλό τους πρέπει να έχουν ένα «σενάριο» της δουλειάς που θέλουν να σκηνοθετήσουν ή να συνθέσουν. Άρα τα πάντα είναι λόγος. Πάλι συγγραφέας θα ήμουν τελικά.

  • Τι είναι αυτό χωρίς το οποίο δεν μπορείτε να ζήσετε όταν γράφετε;

Όταν γράφω, απομονώνομαι, κλείνομαι στον εαυτό μου και ταξιδεύω μέσα στο κείμενο. Αυτό μπορώ να το κάνω ακόμη κι αν είμαι ανάμεσα σε κόσμο, σε φασαρία, ακόμη κι αν δεν έχω τον υπολογιστή μου. Μπορώ και να γράφω μόνο στο μυαλό μου. Τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει όταν θέλω να γράψω. Χωρίς να γράφω, δεν μπορώ. Γιατί για εμένα είναι μια ψυχική ανάγκη.

  • Υπάρχουν συγγραφείς που σας εμπνέουν;

Ναι, και πάντα με μεγάλη χαρά λέω τις επιρροές μου. Δεν είναι τόσο οι συγγραφείς όσο τα έργα τους. Από τον Βερν και τον Ουγκό στον Μπάρι και τον Εξυπερύ, είναι ένα ταξίδι στα βιβλία που διαβάζονταν και από παιδιά στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία των δύο τελευταίων αιώνων. Από τους Έλληνες έχω πει πολλές φορές ότι την εφηβεία μου καθόρισαν ο Λουντέμης και ο Καζαντζάκης. Τους σύγχρονους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας τούς γνώρισα μεγαλύτερος, δάσκαλος πια. Ο Κοντολέων μου άνοιξε δρόμους στην εφηβική λογοτεχνία.

  • Τι συμβουλή θα δίνατε στους επίδοξους συγγραφείς;

Να διαβάζουν, να διαβάζουν, να διαβάζουν και να γράφουν, να γράφουν, να γράφουν. Θέλει άσκηση η συγγραφή. Δεν είναι εύκολο. Θέλει κατάθεση ψυχής.

  • Προτείνετε μας τρία παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για τις μέρες της καραντίνας.

Σε τέτοιες δύσκολες εποχές γυρίζω πάντα σε παλιά αγαπημένα κλασικά αναγνώσματα, τα οποία μιλούν για την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής. Πόση δύναμη είχαν αυτοί οι άνθρωποι. Τι θυσίες έκαναν! Έχουν πολλά να μας διδάξουν. Δεν θα ξεχάσω την Άλκη Ζέη, που σε όσους έλεγαν στην οικονομική κρίση ότι είναι σαν Κατοχή απαντούσε ότι ούτε να φανταστούν δεν μπορούν πώς ήταν η Κατοχή.

  • Άλκη Ζέη: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»
  • Ζωρζ Σαρή: «Όταν ο ήλιος»
  • Λότη Πέτροβιτς: «Ο καιρός της σοκολάτας»
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου στο juniornews.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM