Άτυπη κατάθλιψη: Συμπτώματα, αίτια, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Η άτυπη κατάθλιψη, γνωστή και ως η «νόσος των εργένηδων», συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της νεότητας, προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες, και μάλιστα, εκείνες δίχως σύντροφο – Ποια συμπτώματα παρουσιάζει; Ποια τα αίτια και οι επιπλοκές της; Πώς αντιμετωπίζεται;

Μπορεί να ορίζεται ως άτυπη κατάθλιψη, ωστόσο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται το άτομο, ενώ ακόμα, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές και σωματικές δυσλειτουργίες με δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και αίσθημα ματαιότητας.

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα, όπως και στους άλλους τύπους κατάθλιψης, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν βέβαια κοινά σημεία. Όσοι πάσχουν από άτυπη κατάθλιψη μπορεί να νιώσουν μια προσωρινή ευεξία στο άκουσμα κάποιου καλού νέου ή μετά την επίτευξη κάποιου στόχου.

Η ευεξία αυτή όμως έχει μικρή διάρκεια και γρήγορα οι πάσχοντες επανέρχονται στην αρχική τους συναισθηματική κατάσταση. Ακόμη, τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν βουλιμικές τάσεις αλλά και υπερυπνία.

Η άτυπη κατάθλιψη αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στις σχέσεις των ανθρώπων. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν αδυναμία στη σύναψη μακροχρόνιων σχέσεων, καθώς διακατέχονται από μεγάλο φόβο για απόρριψη αλλά και κριτική.

Γι' αυτό και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις. Τέλος, κεφαλαλγίες, αίσθημα κόπωσης και αυτοκτονικές τάσεις είναι συμπτώματα που συμπληρώνουν το προφίλ της άτυπης κατάθλιψης.

Image removed.

Μερικά από τα συμπτώματα λοιπόν είναι τα ακόλουθα:

  • Κατάθλιψη η οποία μειώνεται προσωρινά λόγω ευχάριστων νέων και θετικών γεγονότων
  • Βουλιμία και κατ' επέκταση αύξηση βάρους
  • Υπερυπνία και αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • «Βαριά» χέρια και πόδια και αίσθημα μουδιάσματος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Ευαισθησία στην απόρριψη και την κριτική, η οποία επηρεάζει τις σχέσεις, την κοινωνική ζωή και την εργασία

Διαβάστε περισσότερα για την άτυπη κατάθλιψη και το πως αντιμετωπίζεται στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM