Κατάθλιψη: Συμπτώματα και αίτια

Η κατάθλιψη είναι ένας ύπουλος εχθρός, καθώς τα συμπτώματα της δεν διακρίνονται αμέσως.

Η κατάθλιψη συνοδεύεται κυρίως από ψυχοσωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να μας βλάψει και σωματικά.

Κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Περιστασιακά, όλοι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Ενώ υπάρχει η άποψη ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, ανηδονία και απάθεια.

  • Μειωμένη ανοχή στον πόνο

Μελέτη του 2015 παρουσίασε συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και μειωμένης ανοχής στον πόνο, ενώ μια άλλη μελέτη του 2010 έδειξε ότι όταν προκαλείται πόνος σε άτομα που έχουν κατάθλιψη, είναι εντονότερος. Η κατάθλιψη και ο πόνος δεν έχουν σαφή σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογηθούν μαζί.

  • Πόνος στην πλάτη

Αν και συχνά συνδέονται με την κακή στάση του σώματος ή τυχόν τραυματισμούς, οι πόνοι στην πλάτη και γενικότερα στους μυς μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης. Μελέτη του 2017 σε 1.013 Καναδούς φοιτητές πανεπιστημίου έδειξε άμεση σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πόνου στην πλάτη. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν χρόνιους πόνους, επιβεβαιώνοντας τη σχέση που έχει η κατάθλιψη με ψυχοσωματικά συμπτώματα. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονή στο σώμα μπορεί να έχει σχέση με τα νευροκυκλώματα του εγκεφάλου.

  • Πονοκέφαλοι

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά πονοκεφάλους. Είναι τόσο συνηθισμένοι, που συχνά δεν αντιμετωπίζονται ως κάτι σοβαρό. Συνήθως οι πονοκέφαλοι ταυτίζονται με το άγχος και την καθημερινή ένταση. Ωστόσο, μπορεί να μην προκαλούνται πάντα από το άγχος, αλλά να είναι και ένα σημάδι κατάθλιψης. Σε αντίθεση με τους βασανιστικούς πονοκεφάλους της ημικρανίας, εκείνοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη δεν έχουν το ίδιο άλγος. Εμφανίζονται περισσότερο ως κεφαλαλγίες τάσης, ένας τύπος πονοκεφάλου που εμφανίζεται ως μια ήπια αίσθηση σφυγμού, ειδικά γύρω από τα φρύδια.

Ενώ αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα, συνήθως επανεμφανίζονται τακτικά. Μερικές φορές οι χρόνιοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Διαβάστε τα υπόλοιπα συμπτώματα κατάθλιψης στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM