«Bojack Horseman»: Τι μας διδάσκει η σειρά του Netflix για την ψυχική υγεία

Bojack Horseman
Πηγή: Netflix

Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων «Bojack Horseman» έκανε πρεμιέρα το 2014 στις ΗΠΑ, αποτελείται από έξι σεζόν και στη χώρα μας έγινε περισσότερο γνωστή μέσω του Netflix, το 2017.

Ο κύριος χαρακτήρας της σειράς είναι ο περίεργος άνθρωπος - άλογο Bojack, ο οποίος είναι ένας ξοφλημένος αστέρας του Χόλιγουντ που θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο. Έτσι, αποφασίζει να προσλάβει μια συγγραφέα –την Diane– προκειμένου να γράψει την αυτοβιογραφία του. Στη σειρά, πρωταγωνιστούν επίσης η πρώην του και ατζέντισσά του –μια ροζ γάτα Περσίας–, η Princess Carolyn, ο συγκάτοικός του, Todd Chavez, και ο επίσης άνθρωπος - σκύλος και αντίπαλός του, Mr Peanutbutter.

Η συγκεκριμένη σειρά, παρόλο που είναι ξεκαρδιστική και λίγο αλλοπρόσαλλη, καθώς βλέπουμε τα ανθρωπόμορφα ζώα να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, απεικονίζει θέματα ψυχικής υγείας τόσο ρεαλιστικά, που τις περισσότερες φορές μάς κάνει να ξεχνάμε ότι παρακολουθούμε ζώα να μιλούν. Πρόκειται για καινοτόμα ταινία, η οποία βουτά βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή και έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σειρές που έχουν αναδείξει άκρως επιτυχημένα τα θέματα ψυχικής υγείας.

Όλοι οι χαρακτήρες της σειράς από την πρώτη κιόλας σεζόν έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, τα οποία είτε προκύπτουν εκείνη τη στιγμή είτε προέρχονται από το παρελθόν τους και σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια.

Bojack Horseman
Πηγή: Netflix

Ο Bojack

Ο βασικός πρωταγωνιστής έχει να αντιμετωπίσει ένα ρημαγμένο σπίτι στο Χόλιγουντ, μια δύσκολη παιδική ηλικία, την απώλεια των γονιών του, την κατάχρηση ουσιών αλλά και τις αποτυχημένες σχέσεις που δημιουργεί προκειμένου να «πιαστεί» από κάπου. Μάλιστα, στη σειρά αναπαράγονται συχνά σκηνές αναδρομής, που περιλαμβάνουν τον συναισθηματικά κακοποιητικό πατέρα του ή την εντελώς αδιάφορη μητέρα του και την πίεση των συνομηλίκων του, ρίχνοντας φως στο πώς έχει διαμορφωθεί ο σημερινός χαρακτήρας του. Επίσης, βλέπουμε ότι ο Bojack δεν εμπιστεύεται κανέναν φίλο, καθώς ο πατέρας του τον επέκρινε πάντα και τον θεωρούσε βάρος, ενώ παράλληλα θεωρεί πως οι γυναίκες δεν έχουν συναισθήματα, λόγω της μη ευαίσθητης μητέρας του. Έτσι, όποια σχέση κι αν έχει, προσπαθεί να τη σαμποτάρει μόνος του.

Bojack Horseman
Πηγή: animationworldnetwork.com

Η μοναξιά που νιώθουν οι ήρωες

Παρακολουθώντας τα επεισόδια, είναι δύσκολο να μη σταθούμε στη μοναξιά που αισθάνονται οι χαρακτήρες, αλλά κυρίως η Princess Carolyn, η οποία έχει απογοητευτεί από τη σχέση της με τον Bojack, που, παρότι έχουν χωρίσει, της δημιουργεί προβλήματα, όμως φαίνεται πως εκείνη πραγματικά τον νοιάζεται. Ωστόσο, η ίδια για να καταπολεμήσει τη μοναξιά της –καθώς εκείνη φροντίζει τον Bojack και όχι ο Bojack εκείνη, αφού είναι προφανές πως δεν μπορεί να της σταθεί σε κάτι– γίνεται εργασιομανής, με αποτέλεσμα να νιώθει συνεχώς άγχος.

Μοναξιά επίσης νιώθει και το ζευγάρι Diane - Μr. Peanutbutter, καθώς βρίσκονται σε έναν γάμο που δεν τους γεμίζει όσο θα ήθελαν. Ενώ φαινομενικά έχουν την τέλεια σχέση, η Diane βρίσκεται συνεχώς παρεξηγημένη από τον σύζυγό της. Το αίσθημα της μοναξιάς βιώνει και ο Todd, ο συγκάτοικος του Bojack, που ζει σαν παράσιτο στο σπίτι του.

Ο BoJack, από την άλλη πλευρά, νιώθει μόνος εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς του. Μάλιστα, αδυνατεί να διατηρήσει υγιείς σχέσεις, καθώς τις περισσότερες φορές θυματοποιείται και αργεί πολύ να συνειδητοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στους γύρω του.

Εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ

Στη σεζόν 6 του επεισοδίου «A Horse Walks Into Rehab», η σειρά ασχολείται με τα προβλήματα εθισμού του BoJack. Καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς, η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ τον οδηγεί πάντα σε σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα, βλέπουμε πως στην τελευταία σεζόν εξαιτίας αυτού η Sara Lynn –η συμπρωταγωνίστριά του στο Horsin Around– πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο BoJack συνειδητοποιεί πως λόγω του παρελθόντος του έχει ξεκινήσει τη χρήση ουσιών, αλλά, παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να γίνεται έρμαιο αυτής της κατάστασης σε δύσκολες στιγμές.

Bojack Horseman
Πηγή: Netflix

 Διαζύγιο

H Diane και ο Peanutbutter –δύο τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες– έχουν συνάψει μια περίεργη σχέση, η οποία, ενώ σε κάποιες στιγμές είναι αμήχανη λόγω της διαφορετικότητάς τους, ταυτόχρονα είναι και παραγωγική, γιατί υπάρχει το «δούναι και λαβείν», όμως είναι πασιφανές ότι λείπει ο έρωτας.

Η σειρά, προς το τέλος, ασχολείται με το διαζύγιό τους, θέλοντας να αναδείξει πως και οι δύο προσπαθούν να το κάνουν να λειτουργήσει. Εντέλει, στον έκτο κύκλο, μοιράζονται μια στιγμή αγάπης, ενόσω η Diane βρίσκεται στο Σικάγο και ο κ. Peanutbutter στο «Hollywoo». Συνειδητοποιούν πόσο έχουν μεγαλώσει και παράλληλα σκέφτονται να αναζωπυρώσουν τη σχέση τους. Είναι σημαντικό πως τονίζουν ότι το διαζύγιο που πήραν είναι μέρος αυτού που τους έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους. Η σειρά θέλει να καταστήσει σαφές ότι το διαζύγιο δεν είναι πάντα ένα κακό σενάριο.

Bojack Horseman
Πηγή: theamaturemediablock.com

Ο θάνατος

Ο θάνατος είναι πάντα παρών στο «BoJack Horseman». Μερικές φορές βγάζει γέλιο με τις απόπειρες αυτοκτονίας από υπαλλήλους της Penguin Publishing, άλλες φορές όμως μας δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης, όπως στον θάνατο της Sara Lynn από ναρκωτικά, στον θάνατο του συνεργάτη του Bojack από καρκίνο και επίσης στην κηδεία της μητέρας του. Συγκεκριμένα, δείχνει τον τρόπο που ο θάνατος μας επηρεάζει στη ζωή, μέσω του κενού και της αμφιθυμίας που μας προκαλεί.

Η μονογονεϊκή οικογένεια

Η Princess Carolyn, στην έκτη σεζόν, προσπαθεί να εξισορροπήσει την καριέρα και την οικογένεια, καθώς αναλαμβάνει ολομόναχη τη φροντίδα του μωρού της. Το επεισόδιο δείχνει πόσο δύσκολο είναι να τα κάνουμε όλα, απεικονίζοντας την απελπισία που νιώθει ένας γονιός ο οποίος εργάζεται και δεν έχει βοήθεια.

Bojack Horseman
Πηγή: reddit.com

Μας θυμίζει ότι είμαστε κατά κάποιο τρόπο ζώα

Οι χαρακτήρες στην ουσία αποτελούνται από ζώα, τα οποία τις περισσότερες φορές πράττουν με βάση τις παρορμήσεις τους. Γενικότερα οι άνθρωποι έχουν διάφορα ζωώδη ένστικτα, τα οποία δεν αφήνουν ελεύθερα λόγω του ότι ζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Η σειρά αναδεικνύει σκοτεινές, περίεργες σκέψεις – ή ακόμη και όνειρα τα οποία μπορεί να διατηρούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε. Ρίχνει φως στα σκοτεινά και μερικές φορές παράλογα σημεία μας.

Τα τραύματα μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά

Η μητέρα σας ενδέχεται να έζησε περιστατικά εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας ή άλλου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως επίσης ο πατέρας σας μπορεί να μεγάλωσε σε μια οικογένεια χωρίς ανέσεις ή, αντιθέτως, να τα είχε όλα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να σας έχουν επηρεάσει οι δυσκολίες που έχουν ζήσει οι γονείς σας; Η σειρά μπορεί να μας δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια και τους γύρω μας.

Bojack Horseman
Πηγή: what'sonNetflix.com

Η εξέλιξη των χαρακτήρων

Είστε το ίδιο άτομο που ήσασταν πριν από έναν χρόνο; Βλέπετε τους ίδιους τρεις ανθρώπους κάθε μέρα; Είχατε πάντα την ίδια ακριβώς δουλειά; Το ίδιο ακριβώς σπίτι; Την ίδια ακριβώς ζωή;

Μερικοί ίσως απαντήσουν «ναι». Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους η απάντηση είναι «όχι». Μερικές φορές απομακρυνόμαστε από ορισμένους ανθρώπους. Κινούμαστε. Εγκαταλείπουμε δουλειές, παίρνουμε λάθος αποφάσεις, λυπούμαστε ή δοκιμάζουμε κάτι νέο. Οι χαρακτήρες σε αυτή τη σειρά είναι τόσο περίπλοκοι όσο οι σχέσεις μεταξύ τους, θυμίζοντας ότι η ζωή μας αλλάζει συνεχώς, εξελίσσεται και αποδεικνύεται ακόμη μία φορά πως το μόνο πράγμα που έχουμε πραγματικά είναι ο εαυτός μας, ο οποίος χρειάζεται φροντίδα.

Το «Bojack Horseman», μια από τις πιο ρεαλιστικές και βαθιές σειρές της μικρής οθόνης, μας διδάσκει πως όσο παλεύουμε με κάτι δύσκολο, τόσο αυτό γίνεται πιο εύκολο. Κατά τον Bojack δηλαδή… υπάρχει ελπίδα!

Αγαπημένες φράσεις της σειράς

• «Τι έγινε; Τι να γίνει, αυτό που γίνεται πάντα. Με ερωτεύτηκες χωρίς να με γνωρίζεις. Και τώρα με γνώρισες...».

• «Προσποιήσου απλά ότι είσαι ευτυχισμένος και σταδιακά μπορεί να ξεχάσεις ότι προσποιείσαι».

• «Δεν θα σουτάρουμε ηρωίνη φυσικά, για πρεζάκια μάς πέρασες; Θα τη σνιφάρουμε σαν σοφιστικέ ενήλικοι».

• «Προέρχομαι από δηλητήριο. Έχω δηλητήριο μέσα μου και καταστρέφω ό,τι αγγίζω. Αυτή είναι η κληρονομιά μου. Δεν έχω τίποτα να επιδείξω για τη ζωή που έζησα και κανείς στη ζωή μου δεν έγινε καλύτερος επειδή με γνώρισε».

• «Κάθε μέρα γίνεται πιο εύκολο, αλλά πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, να κάνεις τη "δουλειά" κάθε μέρα, κάθε μέρα όμως γίνεται πιο εύκολο».

• «Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι όλοι θέλουν να ακούνε μόνο αυτό που ήδη πιστεύουν».

• «Ξέρω ότι είμαι εγωιστής και νάρκισσος και αυτοκαταστροφικός, αλλά κάπου βαθιά είμαι καλό άτομο, νομίζω, και χρειάζομαι να μου το λες πού και πού».

• «Και τώρα με συγχωρείτε, πάω να κάνω ένα ντους για να μην καταλαβαίνω αν κλαίω ή όχι».

 

Με πληροφορίες από:

thoughtcatalog.com

medium.com

digitalspy.com