Ο Άγιος Βασίλης βοηθά την ψυχική υγεία των παιδιών

Άγιος Βασίλης κούκλα

Και φυσικά υπάρχουν κατάλληλοι τρόποι για να απαντήσουν οι γονείς με ευαισθησία και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του παιδιού τους σχετικά με τον καλόκαρδο γέροντα με τη μακριά γενειάδα.

Πολλά παιδιά σήμερα γνωρίζουν τον Άγιο Βασίλη ως τον χαρούμενο παππούλη με τα κόκκινα ρούχα που μοιράζει δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων. Όμως ο θρύλος του εκτείνεται εκατοντάδες χρόνια πριν, στον Άγιο Βασίλειο της Καισαρείας, ο οποίος έδωσε όλη την περιουσία του και ταξίδεψε για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους.

Αν και η σκέψη ότι ένας γέροντας πετάει σε όλο τον κόσμο με έλκηθρο που οδηγείται από ιπτάμενους ταράνδους είναι ανθρώπινα αδύνατη, η μαγεία του Αϊ-Βασίλη είναι μια μακρόχρονη παράδοση. Παρέχει επίσης ευκαιρίες για κοινή πίστη και παιχνίδι, αναβίωση και ανταλλαγή αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας. Τέλος, ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία.

Η παιδική ηλικία είναι μαγική

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας η φαντασία θολώνει τα όρια της γραμμής με την πραγματικότητα, διευκολύνοντας τα παιδιά να πιστεύουν σε μύθους και παραμύθια. Η φαντασία είναι μια φυσιολογική και υγιής λειτουργία για την παιδική ανάπτυξη. Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να παίζουν προς το τέλος του δεύτερου έτους της ηλικίας τους. Ο χρόνος που περνάει ένα παιδί στο παιχνίδι αυξάνεται κατά τη διάρκεια των προσχολικών ετών και μειώνεται μεταξύ 5 και 8 ετών. Η πίστη των παιδιών σε φανταστικά πρόσωπα όπως ο Άγιος Βασίλης φαίνεται να είναι πιο δυνατή μεταξύ των ηλικιών 3 και 8 ετών.

Μέσα από τη φαντασία τα παιδιά αναπτύσσουν συναισθηματικές και ψυχολογικές ικανότητες που τα βοηθούν να κατανοήσουν τον κόσμο. Η φαντασία, η προσποίηση, το παιχνίδι τα ενθαρρύνουν να σκεφτούν υποθετικές καταστάσεις, να ενισχύσουν τη λογική τους, να μάθουν να επιλύουν προβλήματα, να συνειδητοποιήσουν το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι. Επίσης, τους καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται, να μαθαίνουν να διαπραγματεύονται, να δημιουργούν νέες δυνατότητες.

Δημιουργία χριστουγεννιάτικων παραδόσεων

Η σχέση με τον Άγιο Βασίλη ξεκινά με τη σύνταξη επιστολών και επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα. Στη συνέχεια, την παραμονή των Χριστουγέννων, πολλές οικογένειες προετοιμάζουν ένα πιάτο μπισκότων και ένα ποτήρι γάλα για τον Αϊ-Βασίλη και καρότα για τον τάρανδό του. Πρόσφατα, αρκετοί γονείς ενσωμάτωσαν στη σχέση τους μαζί του εξατομικευμένα βίντεο και εφαρμογές που τον καθιστούν πιο αληθινό.

Οι οικογενειακές παραδόσεις είναι σημαντικές για τα παιδιά. Ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς, τους παρέχουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε αυτές και δημιουργούν αναμνήσεις που διαρκούν μια ζωή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι οικογενειακές παραδόσεις «λένε» στα παιδιά μια ιστορία για το ποιοι είναι καθώς και για τη σημασία της οικογένειας. Τα παιδιά που γνωρίζουν την ιστορία της οικογένειάς τους είναι συνήθως πιο καλά προσαρμοσμένα και έχουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης.

Ανακαλύπτοντας την αλήθεια

Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη από την πίστη των παιδιών στον Άγιο Βασίλη, εντούτοις δεν είναι ωραίο οι γονείς να λένε ψέματα για την ύπαρξή του. Η ανακάλυψη της αλήθειας για τον Αϊ-Βασίλη αποτελεί μέρος της ανάπτυξης και ένα σημάδι ότι το παιδί έχει δεξιότητες κριτικής σκέψης. Ο ψυχολόγος Jean Piaget, πρωτοπόρος της αναπτυξιακής ψυχολογίας, πρότεινε ότι μεταξύ των ηλικιών 4 και 8 τα παιδιά εισέρχονται στο «στάδιο της κριτικής σκέψης».

Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο γίνονται πιο σκεπτικά και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τα πράγματα. Πειραματίζονται, αξιολογούν στοιχεία και αναλύουν με λογικό συλλογισμό. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται μόνα τους και να χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να λύσουν το μυστήριο του Άγιου Βασίλη.

Μη λέτε ψέματα στα παιδιά σας

Όταν τα παιδιά ρωτούν αν ο Αϊ-Βασίλης είναι πραγματικός, είναι σημαντικό οι γονείς να αποφασίσουν εάν το παιδί είναι έτοιμο για την αλήθεια. Όταν αρχίσουν λοιπόν να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις, οι γονείς πρέπει να τα αφήσουν να οδηγούν τη συζήτηση. Δεν πρέπει να ειπωθούν ψέματα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να εμπιστεύονται τους γονείς τους. Αυτές οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις είναι σημαντικές γι’ αυτά στην ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Ο Άγιος Βασίλης είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά και αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης. Οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να ανακαλύπτουν την αλήθεια και να μη λένε ψέματα. Αποτελεί ένα πολύ καλό μάθημα, που βοηθά και στην ίδια την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της προσωπικότητας του παιδιού.