Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;

τοξική αρρενωπότητα

Η ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να συμπεριφέρονται σκληρά και να μην εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους, μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική τους υγεία και να έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς που δημιουργεί η τοξική αρρενωπότητα.

Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την τοξική αρρενωπότητας που εμφανίζονται τόσο στην βιβλιογραφία όσο και στην ποπ κουλτούρα. Μερικοί ερευνητές έχουν συμφωνήσει ότι η τοξική αρρενωπότητα έχει τρία βασικά συστατικά:

  1. Σκληρότητα: Αυτή είναι η αντίληψη ότι οι άνδρες πρέπει να είναι σωματικά δυνατοί, συναισθηματικά σκληροί και συμπεριφορικά επιθετικοί.
  2. Αντι – θηλυκότητα: Περιλαμβάνει την ιδέα ότι οι άντρες πρέπει να απορρίπτουν οτιδήποτε θεωρείται θηλυπρεπές, όπως το να δείξουν συναισθήματα ή να δέχονται βοήθεια.
  3. Δύναμη: Αυτή είναι ουσιαστικά η επιταγή ότι οι άνδρες πρέπει να εργαστούν για να αποκτήσουν δύναμη και θέση (κοινωνική και οικονομική) ώστε να μπορούν να κερδίσουν τον σεβασμό των άλλων.

Η τοξική αρρενωπότητα εξυμνεί τις ανθυγιεινές συνήθειες. Είναι η αντίληψη ότι «η φροντίδα του εαυτού, είναι κάτι που κάνουν οι γυναίκες» και ότι οι άνδρες πρέπει να αντιμετωπίζουν το σώμα τους σαν μηχανή, λιγοστεύοντας τον ύπνο τους και πιέζοντας τον εαυτό τους στα σωματικά τους όρια. 

Εκτός από την πίεση που ασκείται στην ψυχή και στο σώμα, η τοξική αρρενωπότητα αποθαρρύνει τους άνδρες από το να επισκέπτονται τον γιατρό.  Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που επηρεάζονταν από τις ιδέες της τοξικής αρρενωπότητας, είχαν τις μισές πιθανότητες να φροντίσουν την υγεία τους από τους άνδρες με διαφορετικές ιδέες.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: