Πρώην Καπνεργοστάσιο: Ανακαινίστηκε και γίνεται χώρος πολιτισμού

Καπνεργοστάσιο Λένορμαν
© ΑΠΕ

Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο αλλάζει πρόσωπο και έπειτα από ανακαίνιση είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το αναμορφωμένο κτίριο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021, από τις 12 Ιουνίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021. Παράλληλα, η Βουλή φιλοδοξεί να καταστήσει τον νέο χώρο ένα σημείο αναφοράς, ανοιχτό σε όλους, για ανταλλαγή ιδεών.

Η χρηματοδότηση της ανακαίνισής του υπολογίζεται περίπου σε 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέλαβε ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Ωστόσο, ο χώρος θα παραμείνει στη διαχείριση της Βουλής των Ελλήνων για τη φιλοξενία και διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

«Ο νέος χώρος θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής»

Όπως ανέφερε ο μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, MBA και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων, Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος, «συνεργαστήκαμε άψογα με τους ανθρώπους του ΝΕΟΝ όλους αυτούς τους μήνες για να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Μετά το πέρας του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, το σύνολο του εξοπλισμού και οι υποδομές παραμένουν ως δωρεά στο κτίριο και οι χώροι αυτοί, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τμημάτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάλογα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα. Με την ολοκλήρωση, δε, του έργου της ενίσχυσης, αποκατάστασης και διαρρύθμισης του συνόλου του κτιρίου του πρώην Καπνεργοστασίου θα αποδοθεί στην περιοχή και στο κοινό ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, με άξονες τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και τη διάχυση του πλούσιου ιστορικού αρχείου της Βουλής των Ελλήνων».

πρώην καπνεργοστάσιο
© ΑΠΕ

Η ιστορία του Καπνεργοστασίου 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν ήταν το δεύτερο δημόσιο καπνεργοστάσιο της Αθήνας, εφόσον κρίθηκε ανεπαρκές το πρώτο στην οδό Αριστοτέλους, και κατασκευάστηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Η μελέτη για την ανέγερση του κτιρίου εκπονήθηκε από τους πολιτικούς μηχανικούς Π. Αθανασάκη και Αν. Λιγδόπουλο και η εργολαβία για την κατασκευή του ανατέθηκε στον πολιτικό μηχανικό Ν. Γαβαλά. Άρχισε να χτίζεται το 1928 και λειτούργησε το 1930. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 19.000 τ.μ.

Στον χώρο του Καπνεργοστασίου Αθηνών στεγάστηκαν αρκετές καπνοβιομηχανίες, βιομηχανίες κοπής και συσκευασίας καπνού, βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων και πούρων, λειτούργησαν αποθήκες, τελωνείο, εστιατόρια για τους εργαζομένους, ενώ δημιουργήθηκε και οικία για τον φύλακα του κτιρίου. Κατά καιρούς, τμήματα του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν για άλλες χρήσεις, όπως φυλακές, καταφύγιο προσφύγων, και στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα για στέγαση υπηρεσιών όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Προεδρία της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών.

Το 1989, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό του. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, χώροι του κτιρίου παραχωρήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων για τη στέγαση τμημάτων των εκδόσεων και της βιβλιοθήκης της. Το 2000, με πράξη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, το κτίριο παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων.

Σήμερα, στο κτίριο στεγάζονται η Διεύθυνση Εκδόσεων και Εκτυπώσεων της Βουλής και το Τμήμα Βιβλιοθήκης Πόλης και Διαχείρισης Συστημάτων Βιβλιοθήκης, το Τμήμα Διατήρησης και Συντήρησης Έντυπου Υλικού και Έργων Τέχνης και, προσωρινά, το Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής. Με το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών της να φυλάσσονται σε αυτό το εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο, η Βιβλιοθήκη της Βουλής επιδιώκει με ανοιχτά αναγνωστήρια και καθημερινές δράσεις εξωστρέφειας να το μετουσιώσει σε συνεκτικό ιστό της περιοχής, κύτταρο πολιτισμού για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα