Βασίλης Αλεξάκης: Ο άνθρωπος που ύμνησε τις λέξεις

Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης δεν είναι πια κοντά μας, ωστόσο το έργο του και η πολύτιμη καλλιτεχνική συνεισφορά του θα μας συντροφεύουν πάντα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1943 και έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Η ζωή του μοιράστηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και το έργο του ανάμεσα στον έρωτα, την εξέχουσα σημασία των λέξεων αλλά και τη δισυπόστατη καθημερινότητα.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Βασίλης Αλεξάκης έφυγε για το Παρίσι το 1968 και συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Le Monde», ενώ άρχισε να γράφει και τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά.

Τα έργα του διακρίνονται από πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται τα χρόνια που ήταν παιδί, η ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα του αλλά και όσα απαρτίζουν τον συγγραφικό κόσμο.

Δίχως αμφιβολία, η απώλεια του Βασίλη Αλεξάκη κάνει ακόμη πιο φτωχό τον πολιτιστικό κόσμο της χώρας μας. Ο ίδιος είχε άμεση σχέση και με τον κινηματογράφο.

Η σχέση του με το σινεμά

Το πρώτο του έργο που γράφτηκε στα ελληνικά ήταν το «Τάλγκο», η κυκλοφορία του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1982, σημειώνοντας πωλήσεις πάνω από 200.000 αντίτυπα. Αυτό το έργο αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, καθώς δύο χρόνια μετά (1984) έγινε ταινία με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν η Μπέτυ Λιβανού και ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ενώ τη μουσική είχε αναλάβει ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

theodorakopoulos ke livanou

Ο Βασίλης Αλεξάκης συμμετείχε στη συγγραφή σεναρίων και για αρκετές άλλες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Ο ίδιος βοήθησε στην πλαισίωση της ιστορίας για το «Milo Milo» του Νίκου Περάκη αλλά και στο σενάριο της ταινίας «Ελεύθερη κατάδυση» του 1995 σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου. Σημειώνεται πως στην εν λόγω ταινία έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Αλέκος Συσσοβίτης στο πλευρό της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

alekos sisovitis ke kariofillia karampeti

Παράλληλα, συνεργάστηκε ξανά με τον σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο για το σενάριο της ταινίας «Άντε γεια» του 1991, με πρωταγωνιστές την Καίτη Παπανίκα και τον Άλκι Κούρκουλο. Τη μουσική επιμέλεια της ταινίας είχε αναλάβει πάλι ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

Στον ρόλο σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Αλεξάκης σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «Είμαι κουρασμένος», η οποία απέσπασε το βραβείο Φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου το 1982. Στον ρόλο του σκηνοθέτη βρέθηκε και στη μεγάλου μήκους ταινία «Αθηναίοι», με τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ταινία απέσπασε το Α΄ βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Χιούμορ του Chamrousse (1991).

o vasilis aleksakis sto spiti tou

«Ένας Άγιος για τον ελληνικό κινηματογράφο»

Γνωστός για το περιπαικτικό του ύφος, ο Βασίλης Αλεξάκης δήλωνε το μακρινό 1991 στην «Καθημερινή»:

«Πρέπει να καθιερωθεί ένας Άγιος ή μία Αγία προστάτες του ελληνικού κινηματογράφου. Όπως υπάρχει για το πυροβολικό ή το ναυτικό. Γιατί και ο ελληνικός κινηματογράφος χρειάζεται προστασία... πού και πού κανένα θαύμα. Να πάει, για παράδειγμα, περισσότερος κόσμος στην αίθουσα, να γίνουν πιο ελαστικοί όλοι εκείνοι στους οποίους χρωστάμε χρήματα».

logia tou vasili aleksaki

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα