Ο πλανήτης στο «ψυγείο»: Οι χώρες με τα σκληρότερα lockdown

Τα lockdown αποτελούν τη νέα πραγματικότητα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες, αφότου μπήκαν σε αυτό το καθεστώς, έκτοτε δεν έχουν πάρει ανάσα – Σε ποιες χώρες έχουν επιβληθεί τα αυστηρότερα μέτρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα;

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε στις αρχές του προηγούμενου έτους και έκτοτε δεν μας έχει αφήσει σε ησυχία. Την ίδια ώρα που το ένα αυστηρό μέτρο διαδέχεται ένα ακόμη πιο αυστηρό σε χρόνο ρεκόρ, το «σκληρό» lockdown σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι γεγονός.

Της Φωτεινής Σταμογιώργου

«Stay home, stay safe»

Τους τελευταίους μήνες το μήνυμα που «παίζει παντού» είναι το «Stay home, stay safe» (#ΜένουμεΣπίτι, #ΜένουμεΑσφαλείς). Και όλοι μας, θέλοντας ή μη, έχουμε γίνει κομμάτι αυτής της νέας πραγματικότητας: του εγκλεισμού.

Το θέμα δεν είναι μόνο η συνεχόμενη παραμονή στο σπίτι, αλλά όλες οι αλλαγές που έχουν επέλθει με το lockdown (και την πανδημία γενικότερα): ψυχολογικές επιπτώσεις, κρίση της οικονομίας και της πολιτικής, κλειστά καταστήματα κάθε είδους και λοιπά προβλήματα στον εργασιακό τομέα, έντονες διαμαρτυρίες, σωρεία περιστατικών βίας κ.ο.κ.

Stay Home Stay Safe

Έχουμε το πιο αυστηρό lockdown;

Ομολογουμένως, η χώρα μας είναι από εκείνες που έχουν πιεστεί ιδιαίτερα από την πανδημία και το συστηματικό lockdown. Όταν ξεκίνησε όλο αυτό, η πρώτη καραντίνα ήταν η μόνη διέξοδος. Μετά την άρση αυτής –την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου– ήρθε το δεύτερο, ακόμη πιο αυστηρό lockdown, το οποίο κρατά γερά ακόμα.

Μετακινούμαστε με αποστολή μηνυμάτων, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι γεγονός, τα μαγαζιά του λιανεμπορίου παραμένουν σε καθεστώς «ανοιχτά - κλειστά», τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά εδώ και κάμποσους μήνες, το ίδιο και τα σχολεία, ενώ στη ζωή μας μπήκαν όροι όπως «τηλεκπαίδευση», «τηλεργασία», «click away», πλέον και το «click in shop». Και όλα αυτά μοιάζουν σαν να μην έχουν τελειωμό.

Μάλιστα, η Bloomberg επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τα πιο σκληρά μέτρα, καθώς στο lockdown severity έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (84%), μπροστά από το Μπαγκλαντές (80%), την Κίνα (78%), τη Γερμανία (82%), τη Μαλαισία (80%) αλλά και την Ιταλία (79%).

Ωστόσο, πάνω που λέμε «πάμε καλύτερα», να τες οι μεταλλάξεις του ιού, να τη η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα, ενώ τις λίγες μέρες που άνοιξε το λιανεμπόριο οι εικόνες συνωστισμού δεν είχαν προηγούμενο. Και μπορεί να μην είμαστε από τις χώρες με τους 20.000+ νεκρούς, αλλά τα μέτρα είναι τόσο αυστηρά όσο και σε εκείνες τις χώρες – μπορεί και περισσότερο. Μάλλον, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τώρα το κατά πόσο λειτουργεί αποτελεσματικά είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν θα κρίνω στην παρούσα φάση. Και ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη, «αχτίδες αισιοδοξίας» για επιστροφή στην πραγματικότητα κάνουν την εμφάνισή τους. Και ελπίζω, άμεσα, να μπει μια τελεία σε αυτό το χάος, γιατί το lockdown δεν μας κάνει καλό ‒ όχι μόνο σε οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην ψυχοσύνθεσή μας.

Η Ευρώπη δίνει μάχη, έχοντας την πρωτοκαθεδρία στα κρούσματα

Και ενώ η χώρα μας –και εμείς οι ίδιοι‒ δίνει τη δική της μάχη, ολόκληρος ο πλανήτης πασχίζει επίσης, καθώς η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, πολλές είναι οι χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν σκληρό lockdown και ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

χάρτης της Ευρώπης, κρούσματα Covid-19 και lockdown

Ολόκληρη η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενώ οι εμβολιασμοί δίνουν και παίρνουν, βάζοντας σιγά σιγά τα πράγματα σε μια σειρά. Ωστόσο, όλα είναι ρευστά ακόμα και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα μπει μια τελεία σε όλο αυτό. Έτσι, το lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να αποτελούν την καθημερινότητα των περισσότερων Ευρωπαίων. Μάλιστα, το πιο διαδεδομένο μέτρο στην Ευρώπη είναι αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε πως η Ευρώπη έχει γίνει η πλέον πληγείσα περιφέρεια του πλανήτη, με περισσότερα από 25 εκατ. κρούσματα και 540.000 θανάτους.

Ισπανία και Ιταλία

Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του φονικού ιού, μιας και είναι από τις χώρες με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη ‒ γι’ αυτό κιόλας τα αυξημένα μέτρα προστασίας ήταν, εξαρχής, μονόδρομος.

Τα σκαμπανεβάσματα βέβαια στην εξέλιξη του lockdown σε αυτές τις δύο χώρες δεν εκλείπουν, μιας και έπειτα από αλλεπάλληλα lockdown υπάρχει μια βεβαιωμένη αλλαγή.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, και ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη όπως άλλοτε με μια αναζωπύρωση της πανδημίας και ετοιμάζεται να περάσει το φράγμα των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων μολύνσεων ‒μάλιστα, περιφέρειες αυτής παίρνουν πιο αυστηρά τοπικά υγειονομικά μέτρα‒, η κυβέρνηση Σάντσεθ απορρίπτει ένα γενικό lockdown. Παράλληλα, να σημειωθεί πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι χώροι πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) παραμένουν ανοιχτά σχεδόν στο σύνολο της χώρας, αλλά με μειωμένα ωράρια λειτουργίας και δραστικές περικοπές του ποσοστού κάλυψης.

Η Ιταλία, με τη σειρά της, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, καθώς τα κρούσματα στη χώρα δεν φαίνεται προς το παρόν να μειώνονται. Έτσι, ναι μεν υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ - μπαρ και τα εστιατόρια. Παράλληλα, οι Ιταλοί μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Γαλλία και Γερμανία

Οι δύο ισχυρές χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την πανδημία με αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά σε εθνικό επίπεδο.

Στη Γαλλία ισχύει πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 6.00 το απόγευμα, αντί στις 8.00 το βράδυ, όπως έχει γίνει ήδη σε κάποια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να παρατείνει τους περιορισμούς μέχρι και τον Φεβρουάριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επαφών, ώστε να αποφευχθεί το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Μάλιστα, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους εισόδου, ζητώντας από τους πολίτες που φτάνουν από χώρες με πολλά κρούσματα ή όπου κυκλοφορεί το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού.

Αυστρία και Ολλανδία

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων, το lockdown στην Αυστρία έγινε πιο αυστηρό και προέβλεπε ακόμη και περιορισμούς εξόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Πλέον, η καραντίνα βρίσκεται σε μερική χαλάρωση, ωστόσο τα σκληρά μέτρα συνεχίζουν να υφίστανται. Με τη σειρά της, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως παρατείνει τα μέτρα του lockdown, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων και των καταστημάτων, κατά τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, έως τις 9 Φεβρουαρίου.

«Αυτή η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι μια απίστευτη απογοήτευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η απειλή που θέτει η μετάλλαξη του ιού είναι «πολύ πολύ ανησυχητική». Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις και ζήτησε τη συμβουλή ανεξάρτητων ειδικών προτού λάβει αποφάσεις για τόσο σοβαρούς περιορισμούς.

Μεγάλη Βρετανία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία

Αυστηρό lockdown αντιμετωπίζει και η Μεγάλη Βρετανία, όπου η λίστα με τους νεκρούς διαρκώς αυξάνεται και το νέο στέλεχος του ιού «θερίζει». Μάλιστα, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, η χώρα έχει τεθεί από την αρχή του χρόνου σε πανεθνικό lockdown, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, περιορισμούς στις πτήσεις κ.ο.κ.

Δρακόντειους περιορισμούς, όπως κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και περιορισμό ή απαγόρευση των κοινωνικών επαφών, υφίστανται το τελευταίο διάστημα τόσο η Σκοτία όσο και η Βόρεια Ιρλανδία.

Η περίπτωση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση, που τράβηξε τον δικό της δρόμο αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, παρά το ρεκόρ θανάτων που σημειώνει εξαρχής. Η αλήθεια είναι πως το μέγεθος των ΗΠΑ και προπάντων οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ στοίχισαν πολλές ζωές και δυστυχώς, παρά τα υπάρχοντα μέτρα ανά πολιτείες, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν αισιόδοξα.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να μείνουν ανεπηρέαστες από τις μεταλλάξεις του φονικού ιού, οι οποίες ‒όπως όλα δείχνουν‒ ευθύνονται για την αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θυμάτων. Αυτή την ώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται εν όψει ενός γενικού lockdown, με περισσότερα από 11 εκατ. κρούσματα.

Ποιες χώρες παραμένουν, εν μέρει, αλώβητες

Η πανδημία μπορεί να σαρώνει όλο τον κόσμο, εντούτοις υπάρχουν τρεις ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν χρειάστηκε να επιβληθεί lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τη Σουηδία, η οποία αρχικά υποτίμησε τον κορονοϊό και πλήρωσε βαρύ τίμημα, οι τρεις άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία, κατόρθωσαν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο με τη γειτόνισσά τους, αλλά και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ποσοστό κάτω από 0,0001% κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ημερήσια θνησιμότητα οι χώρες αυτές με βάση τα δεδομένα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τζονς Χόπκινς. Ποτέ δεν μπήκαν σε αυστηρό lockdown και εφάρμοσαν μερικούς από τους πιο χαλαρούς συνδυασμούς περιορισμών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κορονοϊός μπορεί να ξεκίνησε από την Κίνα ‒και αυτό το διάστημα να είναι ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή έξαρση‒, ωστόσο η χώρα δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες με τα πιο αυστηρά lockdown.

Παρομοίως, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατόρθωσαν ‒μέχρι πρότινος έστω‒ να μην επιβάλουν αυστηρότατο lockdown και να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις της πανδημίας για το μεγαλύτερο διάστημα.

Έρχονται ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα;

lockdown

Τέλος, να σημειωθεί πως τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, οι μεταλλάξεις, ο φόβος για ένα νέο, ακόμη πιο σφοδρό κύμα του κορονοϊού αλλά και οι καθυστερήσεις των εμβολίων οδηγούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη λήψη νέων, αυστηρών μέτρων.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποιεί ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος η «πολυπόθητη» συλλογική ανοσία. Σε ποιες χώρες όμως αναμένονται ακόμη πιο σκληρά μέτρα; Είναι η χώρα μας μία από αυτές; Σύντομα θα το μάθουμε.

Ωστόσο, μέχρι τότε απαιτείται ψυχραιμία και ευλαβική τήρηση των μέτρων, όσο αυστηρά κι αν είναι, γιατί η δημόσια υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας!

Μην απογοητεύεστε και να θυμάστε…

This isn't forever. It's just right now.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM