«Αδέρφια, ζείτε…»: Σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία της Θύρας 7 – Μνήμες και μαρτυρίες

Η πιο «μαύρη» μέρα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έμελλε να είναι μια ανθρώπινη τραγωδία – Δράμα ανείπωτο που ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, η θύμησή του «σφίγγει» το στομάχι και «κομματιάζει» την καρδιά

Το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έγινε ο χώρος που εκείνη την 8η Φεβρουαρίου του 1981 λημέριασε ύπουλα ο θάνατος και εκείνη η Κυριακή, μέρα ενός ερυθρόλευκου αγωνιστικού θριάμβου, μετατράπηκε σε τόπο πάνδημου θρήνου…

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

 

Και σήμερα, ακριβώς τέσσερις δεκαετίες μετά, η ιαχή «Αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», που ακούγεται από τα χείλη των φιλάθλων του Ολυμπιακού κάθε τέτοια μέρα, δεν έχει μονάχα οπαδικό πρόσημο, μα και ανεξίτηλο ιστορικό χνάρι.

«Ήταν μια δραματική κατάσταση»

Ο κορυφαίος δημοσιογράφος Φώτης Σιούμπουρας, αρχισυντάκτης τότε της «Απογευματινής», αλλά μπολιασμένος με αυτό το ακοίμητο ένστικτο του ρεπόρτερ, αφηγείται σήμερα στο NEWS2U εκείνες τις στιγμές όπως τις έζησε και τις κάλυψε δημοσιογραφικά.

Ο δημοσιογράφος Φώτης Σιούμπουρας

Κι ακόμα, η φωνή του «σπάει» και οι λέξεις βγαίνουν σκληρές, σαν να είναι ακίνητες πέτρες που θεμέλιωσε η μνήμη στην καρδιά του.

«Η προϊσταμένη του "Τζανείου" μού είπε πως εδώ και ώρα μετράμε άψυχα κορμιά, όταν τηλεφώνησα για να ρωτήσω αν υπάρχουν νεκροί. Όλοι τους νέοι άνθρωποι. Στην αρχή μαθαίναμε για ένα περιστατικό με τραυματίες στο Καραϊσκάκη, μετά το ματς Ολυμπιακού - ΑΕΚ, δεν ξέραμε. Ήταν μια δραματική κατάσταση. Εντέλει κατεγράφησαν 21 νεκροί. Έζησα την τραγωδία από την αρχή. Μίλησα με γιατρούς, γονείς… Δύσκολα ξεχνιέται τέτοιο πράγμα».

Image removed.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του 18χρονου τότε Ηλία Λύτρα, που έπεσε από τους πρώτους στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 και τραυματίστηκε.

«Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα, εκατό...».

Image removed.

Εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα  ήταν ηλιόλουστο.  Ο Ολυμπιακός των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη αντιμετωπίζει την ΑΕΚ των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου στο ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

Οι ερυθρόλευκοι είναι καταιγιστικοί...

Συντρίβουν 6-0 τους μεγάλους αντιπάλους τους, με τρία γκολ του Γαλάκου και από ένα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα.

Η χαρά των 35.450 οπαδών του Θρύλου φτάνει στα ουράνια. Το πιο ζωντανό τμήμα της ολυμπιακής οικογένειας, τα παιδιά της Θύρας 7, βιάζονται να «καταπιούν» τα σκαλιά και να βρεθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους.

Image removed.

Και τότε συμβαίνει το μοιραίο

Κάποιος γλιστράει σε ένα μαξιλαράκι και κυλάει από τα σκαλιά ως την πόρτα, που για κάποιους ήταν κλειστή και για άλλους μισάνοιχτη. Η αποσυμφόρηση του χώρου είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα αυτοί που ακολουθούν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον.

Όταν γίνεται γνωστή η έκταση του δράματος, η τηλεόραση διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός της και μεταδίδει πένθιμη μουσική.

Image removed.Στο «Τζάνειο» καταφτάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Image removed.

Υπάρχει όμως κι εδώ μια εξοργιστική λεπτομέρεια που προστέθηκε χρόνια μετά στο ψηφιδωτό της τραγωδίας.

Μέχρι σήμερα, κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία.

Image removed.

Οι πέντε φύλακες της Θύρας 7, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 ετών, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά στις 22 Σεπτεμβρίου του 1986.

Image removed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM