#MeTooGR: Τα ανώνυμα accounts, «σπάνε» τη σιωπή

Τα ανώνυμα accounts του κινήματος metooGR συστήνουν τη δράση τους, την ταυτότητά του κινήματος, τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχονται. Ο επίμονος αγώνας τους να υπερασπιστούν τα θύματα κακοποίησης (σεξουαλικής, λεκτικής, εργασιακής), μέσα από αναρτήσεις και δημοσιοποιήσεις γεγονότων έχει καταστήσει το κίνημα μοχλό πίεσης για εξελίξεις σε σημαντικές υποθέσεις. Πίσω από τους ανώνυμους λογαριασμούς κρύβονται ευαισθησίες, αδικίες, βιώματα και δύναμη.

Τι είναι το #metooGR;

Το MeToo είναι παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και πρωτοεμφανίστηκε στα trends της χώρα μας ως #metooGR μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου/Δούκα. Βέβαια το πρώτο tweet που γράφτηκε ποτέ κάτω από αυτό το hashtag αναφέρεται στην υπόθεση Τοπαλούδη. Χώρος όπου κάθε θύμα βίας μπορεί να νιώθει ασφαλές από κάθε  αμφισβήτηση και περαιτέρω κακοποίηση. Το MeToo γενικά αλλά και το MeTooGR ειδικά,  ξεκίνησαν ως κινήματα κατά της σεξουαλικής βίας στον εργασιακό χώρο κυρίως σε γυναίκες. Οι πρωτεργάτες του MeToo ήταν, άλλωστε, γυναίκες ηθοποιοί του Hollywood που έσπασαν την σιωπή τους καταγγέλλοντας περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων από τον επιφανή σκηνοθέτη Weinstein. Το κίνημα, όμως, πήρε γρήγορα μεγαλύτερες διαστάσεις και ξεκίνησε να αφορά καταγγελίες οποιαδήποτε μορφής σεξουαλικής βίας, είτε εργασιακής, είτε άλλης, προερχόμενης απο οποιοδήποτε άνθρωπο σε οποιοδήποτε άλλον.  Στην χώρα μας συνέβη πάνω κάτω το ίδιο. Μετά την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου και της κ. Δούκα μπήκαμε σε έναν κύκλο καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή/και βίας εναντίων γυναικών του καλλιτεχνικού χώρου κυριώς από επιφανείς άνδρες που κατέχουν κάποιου είδους εξουσία. Η διαφορά στην χώρα μας είναι πως το κίνημα, δοκιμασμένο ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, κατάφερε σε πολύ μικρό διάστημα να περικλείει την έννοια της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης, ιδιαίτερα σε αγόρια. Πρόκειται, φυσικά για την πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη.

Καταγγελίες για Λιγνάδη
Ανώνυμες καταγγελίες σε σχόλια στο Twitter για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη

Τι δεν είναι το #metooGR;

Πολιτική αρένα, χώρος ανθρωποφαγίας, Ανώτατο Δικαστήριο. Καταρχάς θα θέλαμε να σας ξεκαθαρίσουμε πως η κοινότητα metoogr δεν έχει κομματικές αποχρώσεις και δεν υπάρχει εννοείται κάποια ιεραρχία στην κοινότητα. Δεν μας νοιάζει τι κομματική απόχρωση έχει ο θύτης ή το θύμα, για εμάς όλες οι ενέργειες που περιέχουν κάθε μορφή εκμετάλλευσης είναι κατακριτέες.

Από ποιους αποτελείται το κίνημα;

Είμαστε όλοι μαζί. Από ανθρώπους που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον και κάνουν ό,τι μπορούν για αυτό, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, πολιτικό προσανατολισμό, εθνική ταυτότητα. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει με την απλή στήριξη που μπορεί να παρέχει σε οποιοδήποτε θύμα σεξουαλικής, σωματικής ακόμα και λεκτικής βίας. Για εμάς κάθε μορφή βίας που μπορεί να βλάψει έναν συνάνθρωπο μας είναι κατακριτέα.

Σε ποιους απευθύνεται; Ποιους υποστηρίζει;

Κάθε θύμα βίας οποιασδήποτε μορφής, βρίσκει συμπαράσταση από όλους. Εκεί λοιπόν βρίσκετε το ελληνικό metoo το οποίο "φωνάζει" και πολλές φορές προσπαθεί με την καθημερινή παρουσία του στα socialmedia να δώσει το κουράγιο στα θύματα να μιλήσουν και να τα κάνει να ακουστούν!

Τι διεκδικεί το κίνημα; Ποιος είναι ο στόχος του κινήματος;

Να κάνει γνωστή την έκταση του προβλήματος. Να υποστηρίξει τα θύματα βίας. Να φτάσουμε σε σημείο να φοβηθεί ο θύτης και  να μην σκεφτεί καν να προβεί στην πράξη. Να καταφέρουμε να είναι το έναυσμα για να δικαιώνονται όλα τα θύματα, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, και οι θύτες με εξουσία να τιμωρούνται. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Επιδιώκουμε την αλλαγή της νοοτροπίας και της νομοθεσίας σε περιπτώσεις βίας. Θέλουμε να λειτουργούμε ως μοχλός πίεσης στις αρμόδιες αρχές για αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών βίας. Είναι απαραίτητη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή, καμία δικαιολογία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Η καθημερινή παρουσία μας στοχεύει να δώσουμε θάρρος στα θύματα, ώστε να μην νιώθουν απροστάτευτα και μόνα τους , και να αποτρέψουμε ανθρώπους που στο μέλλον μπορεί να γίνουν μελλοντικοί θύτες! Για εμάς η ενημέρωση του κοινού είναι το Α και το Ω. Πρέπει να γνωρίζουν τι υπάρχει εκεί έξω ώστε κάποια στιγμή να αλλάξουν έστω και λίγο προς το καλύτερο τα πράγματα.

Τι δεν έχει θέση στο κίνημα σας;

Ρατσισμός, σεξισμός, μισογυνισμός, μισανθρωπισμός.

Πως βοηθάει το κίνημα;

Αναδημοσίευση και σχολιασμός άρθρων που έχουν σχέση με περιστατικά βίας όπως γυναικοκτονία, σωματική και λεκτική σεξουαλική παρενόχληση, βία σε παιδιά κ.ά. Είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο το να μιλάει κάποιος nonstop για κάθε είδους κακοποίηση & να ψάχνει κατεβατά δημοσιευμάτων. Το κάνουμε συνειδητά για να βοηθήσουμε  από αυτό το μετερίζι κάθε θύμα με τον τρόπο που μπορούμε. Δημοσιοποίηση περιστατικών στην χώρα. Ενημέρωση για δημοσιογραφικές πρακτικές και άρθρα που προσπαθούν να παρουσιάσουν τον θύτη ως θύμα, να τον δικαιολογήσουν, ή να τον υποστηρίξουν στη συνείδηση του κόσμου. Ανταλλαγή γνώσεων πάνω στο θέμα και ενημέρωση. Ψυχολογική υποστήριξη με το να είμαστε στο πλευρό όποιου ανθρώπου αποφασίσει να καταγγείλει τον θύτη και να απαλλάξει την κοινωνία από αυτόν, αλλά και σε όσους δεν έχουν βρει τη δύναμη να το κάνουν. «Καθημερινά γνωρίζουμε βάση και των επισήμων στοιχείων της ΕΛΑΣ ότι πραγματοποιούνται πάνω από 10 βιασμοί την ημέρα από τους οποίους, μόνο ένα από τα 24 θύματα βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν και αυτά τα στοιχεία είναι το καλό σενάριο. Υπάρχει περίπτωση η πραγματικότητα εκεί έξω να είναι πολύ χειρότερη. Να σημειωθεί ότι αυτό το πρόβλημα στην κοινωνία μας, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο, υπάρχει χρόνια.

Αν δεν υπήρχε το #metooGR;

Δεν θα αναγνωρίζαμε την έκταση του προβλήματος ώστε να το επικοινωνήσουμε, για να αλλάξει πρωτίστως η νοοτροπία απέναντι στον βιασμό και την σεξουαλική παρενόχληση. Κάποιοι θύτες ίσως να ήταν ήδη ελεύθεροι με συνοπτικές διαδικασίες. Κάποια από τα θύματα ίσως να μην έβρισκαν το κουράγιο να μιλήσουν. Μέσα από τον MeTooGR κάνουμε γνωστό πως στεκόμαστε δίπλα τους και θα στεκόμαστε μέχρι την δικαίωση και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ΜΜΕ και άλλων για το αντίθετο. Δυστυχώς για κάποιους τα socialmedia είναι πλέον ένα μέσο ενημέρωσης και πολλές φορές πολύ πιο αξιόλογο από τα υπόλοιπα. Έχει χαραχτεί στην μνήμη μας, ο τίτλος Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων," στο μάτι του κυκλώνα για το τίποτα", εάν εμείς δεν δεν ενώναμε τις φωνές μας, να ανακαλέσουν,  ενδεχομένως να παρέμενε αυτός ο τίτλος και στις συνειδήσεις των πολιτών. Μακάρι σας το λέμε μέσα από την καρδιά μας,  να μην χρειαζόταν να υπάρχει το metoo και να φωνάζει καθημερινά, να ζούσαμε σε μια χώρα που δεν υπήρχαν περιθώρια  συγκάλυψης κάθε φορά! Μακάρι να μην υπήρχαν θύματα και η χώρα μας να ήταν ένας παράδεισος, απαλλαγμένος από κακοποιήσεις κάθε μορφής. Δυστυχώς δεν είμαστε!

Πως προσπαθούν κάποιοι να κλείσουν τα στόματα;

Το κίνημά μας δέχεται απειλές για μηνύσεις, μας διασύρουν στα μέσα κοινωνικών δικτύων. Επιχειρείτε η φίμωση μας από τα ΜΜΕ. Προχωρούν ακόμα και στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών μας, από λογαριασμούς που έχουν σχέση με κάποιον από τους θύτες. Είναι αρκετοί που ενώ δεν τους έχουμε απευθυνθεί ποτέ προσωπικά, διαπιστώνουν ποιοι συμμετέχουν στο #MeTooGR  και στη συνέχεια μας μπλοκάρουν. Αμφισβητούν τις προθέσεις του κινήματος. Προσπαθούν να μας εξοντώσουν ψυχικά για να τα παρατήσουμε, δεχόμαστε έμμεσες επιθέσεις. Γενικά έχουν ακουστεί πολλά για account που είναι καθημερινά ενεργά με καθημερινή παρουσία στα socialmedia, ότι δηλαδή είναι διαδικτυακά τρολ του κάθε πολιτικού κόμματος, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση μας! Δεν μας νοιάζει τι κομματική απόχρωση έχει ο θύτης ή το θύμα. Ο λόγος που ακούγονται αυτά για τα account με περιεχόμενο metoo είναι γιατί "ενοχλούμε"! Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που σας δίνουμε συνέντευξη ανώνυμα.  Για να καταλάβετε, δεχόμαστε 3 με 4 απειλητικά μηνύματα, την ημέρα τα οποία περιέχουν υβριστικά σχόλια και απειλές. Το μόνο που κάνουμε στα social media είναι να αναπαράγουμε τις ειδήσεις ή τις συνεντεύξεις ή ακόμα και στοιχεία που η ίδια η ΕΛΑΣ έχει δημοσιεύσει.

απειλές
Οι απειλές που δέχεται το κίνημα

Γιατί πρέπει να ενωθούν οι φωνές;

Όσοι περισσότεροι άνθρωποι πάρουν επιτέλους θέση τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώσουν τα θύματα και τόσο μεγαλύτερο φόβο οι θύτες. Ο θύτης είναι αυτός που πρέπει να φοβάται και όχι το θύμα. Πρέπει να καταλάβουμε πως το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αφορά και την δική μας κοινωνία. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους περιστατικά και να τα ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ!!! Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στα ματιά και να αλλάξουμε παρωχημένες νοοτροπίες που επιβάλλουν την σιωπή και την διαιώνιση της κατάστασης. Φτάνει πια! Επιβάλλεται η Ελλάδα να αλλάξει... Επιβάλλεται η κοινωνία μας να αλλάξει. Είμαστε μαζί σας! Είμαστε εδώ! Φωνάξτε!

 

metoo Λιγνάδης
metoo GR
Me too
troll metoo
απειλές metoo
metoo
metoo Λιγνάδης
metoo GR
Me too
troll metoo
απειλές metoo
metoo

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα