#Metoo γιατί καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται αβοήθητη

Με αφορμή την τηλεοπτική σειρά «The Morning Show», που έχει σαν βασικό της θέμα το κίνημα #metoo, όπου πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Άνιστον, η Ρις Γουίδερσπουν και ο Στηβ Καρέλ, θα μιλήσουμε για το τι συμβολίζει και πως έχει κάνει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο να ταυτιστούν με αυτό.

Η Άνιστον και ο Καρέλ, το αγαπημένο τηλεοπτικό ζευγάρι της Αμερικής, παρουσιάζουν μια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Η σειρά ξεκινάει με την απόλυση του Καρέλ, ύστερα από καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών συνεργατών του.

Η σειρά μέσα από την μυθοπλασία προσπαθεί να δείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο εργασιακό τους περιβάλλον. Πρόβλημα που πηγάζει από τη συμπεριφορά των προϊσταμένων ή των εργοδοτών τους. Άντρες που εκμεταλλεύονται την δύναμη τους και τις γυναίκες από το εργασιακό τους περιβάλλον και επιχειρούν να τις παρασύρουν στο κρεβάτι τους. Ένα παιχνίδι εξουσίας που χρόνια προσπαθούν οι γυναίκες να εξαλείψουν.

Ο ψυχολογικός βιασμός που βιώνει μια γυναίκα όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε είναι τεράστιος.

Το κίνημα ΜΕ ΤΟΟ ξεκίνησε το 2006 στην Αμερική, όταν η Tarana Burke παρηγόρησε ένα 13χρονο κορίτσι που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά («ήθελα να της πω "κι εγώ τα έχω περάσει αυτά"»). Η φράση ξεχάστηκε μέχρι το 2015 που το New York Times δημοσίευσε ένα κείμενο για τον Harvey Weinstein. Ήταν τότε που ανακρίθηκε από την αστυνομία μετά από καταγγελία (για ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά) που υπέβαλλε το μοντέλο Ambra Gutierrez. Ο Harvey Weinstein αρνήθηκε τις κατηγορίες και η υπόθεση δεν προχώρησε σε δίκη. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται στα social media αναφορές για το πρόσωπο του. Εμφανιζόταν με νεγκλιζέ στα κάστινγκ, έταζε ρόλους στις ηθοποιούς προκειμένου να τις οδηγήσει στο κρεβάτι. Τις απειλούσε ότι δεν θα βρουν ποτέ ρόλο, τις άγγιζε και τις παρενοχλούσε κατά επανάληψη.

Το #metoo της Αnastasia Melnichenko

Το 2016 η Ουκρανή δημοσιογράφος Anastasia Melnichenko έκανε ένα αντίστοιχο #metoo στα social media της Ρωσίας. Η ανταπόκριση των γυναικών ήταν τεράστια. Η παγκοσμιότητα του κινήματος, ξεκίνησε το 2017 με ένα tweet της Alyssa Milano: «Αν έχετε παρενοχληθεί σεξουαλικά ή έχετε δεχθεί σεξουαλική επίθεση, γράψτε ΜΕ ΤΟΟ». Το tweet κυκλοφόρησε πάνω από 500.000 φορές σε 24 ώρες. Στο Facebook είχε 12 εκατομμύρια posts στις πρώτες 24 ώρες. Αμέσως εμφανίστηκαν κι άλλα χάσταγκ όπως το #myharveyweinstein για τις εκατοντάδες γυναίκες που στρίμωξε ο Harvey. Αλλά και το #whatwereyouwearing (τι φορούσες όταν σου επιτέθηκαν) για τις γυναίκες που καλούνται να απαντήσουν σ’ αυτή τη σιχαμένη ερώτηση. Μια φράση που έχουμε ακούσει και εμείς πολλές φορές. Ότι δηλαδή αν φοράς μίνι ή βαθύ ντεκολτέ τα ήθελες και τα έπαθες, εσύ το προκάλεσες, εμετικό απλά.

Αλήθεια εσάς σας έταξαν ποτέ τίποτα; Σας εξανάγκασαν σε συνεύρεση προκειμένου να σας κρατήσουν στην δουλειά ή να σας ευνοήσουν να φτάσετε πιο ψηλά; Τα θύματα αυτών των αχρείων δήλωναν πως ένιωθαν αβοήθητες. Ο φόβος ότι θα πεταχτούν στο δρόμο, ότι δεν θα μπορούν να ταΐσουν τις οικογένειες τους ή ο εξευτελισμός που τους απειλούσαν ότι θα δεχτούν τις έκαναν να σωπάσουν.

Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του κινήματος #metoo  λέμε ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην εκμετάλλευση και στον εκφοβισμό, όχι στην σεξουαλική παρενόχληση οποιαδήποτε μορφής.

#Metoo

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM