Ανδρέας Βουτσινάς: Αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο Ανδρέας Βουτσινάς γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου το 1932 στο Χαρτούμ του Σουδάν και από νεαρή ηλικία εμφάνισε κλίση σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Κεφαλονιά, ωστόσο παντρεύτηκαν στο Χαρτούμ στις 8 Ιουνίου το 1930. Μια τραγική ειρωνεία, καθώς την ίδια ημερομηνία το 2010 ο διάσημος σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα του το 1937, σε ηλικία 5 ετών. Ενώ δύο χρόνια μετά ήρθε και ο πατέρας του από το Σουδάν.

Η ζωή του

Το 1951 πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Webber Douglas στη Νέα Υόρκη, ενώ φοίτησε και στη σχολή του Λι Στράσμπεργκ.

To 1953 ο Βουτσινάς παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο Λονδίνο την Αρτέμιδα Παπαστρατή. Απέκτησαν την ίδια χρονιά τον Μάριο, ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής της μητέρας του στην Ελλάδα. 

Το 1957 ο Βουτσινάς έγινε μέλος του Actors' Studio. Είχε σκηνοθετήσει περισσότερες από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά και την Ελλάδα.Συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως τους Γουόρεν Μπίτι, Φέι Ντάναγουεϊ, Αν Μπάνκροφτ, Φανί Αρντάν, Ειρήνη Παππά, κ.ά.

Βουτσινάς

Εργάστηκε ως ηθοποιός σε ταινίες του Ζυλ Ντασέν αλλά και του Λικ Μπεσόν. Στη διάρκεια της σκηνοθετικής του σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε, επίσης, με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Πειραματική Σκηνή «Τέχνης», το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον ανώτατο αξίωμα τιμής Commandeur des Arts et des Lettres, καθώς και τον τίτλο Chevalier de Merite.

Παράλληλα, δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ από το 2002. Ενώ, το 2008 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ανδρέας Βουτσινάς στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης.

Βουτσινάς

Ωστόσο, λόγω της ηλικίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε πρόλαβε να διδάξει υποκριτική μέχρι το έτος 2009.

Θάνατος

Ο διεθνούς εμβέλειας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου 2010 σε ηλικία 78 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στην Αθήνα.

Βουτσινάς

Μάλιστα, είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η στάχτη να διασκορπιστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Έτσι, η σορός μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για αποτέφρωση.

Στις 22 Αυγούστου 2010, ανήμερα των γενέθλιων του Ανδρέα Βουτσινά, ο γιος του και δώδεκα φίλοι και παλιοί συνεργάτες του απελευθέρωσαν τις στάχτες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Βουτσινάς


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM 

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα