Τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2/5

Τόνι Μπλερ
© Ο Τόνι Μπλερ κερδίζει τις εκλογές το 1997 / AP

Θάνατοι, πολιτικά και αθλητικά συμβάντα που συντάραξαν τον κόσμο.

1919 →  Η 1η μεραρχία του ελληνικού στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης.

1940 →  Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.

1949 →  Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του "Ο Θάνατος του Εμποράκου".

1953 →  Πραγματοποιείται η ενθρόνιση του Βασιλιά Χουσεΐν Α΄της Ιορδανίας, ο οποίος διαδέχεται σε ηλικία 16 ετών τον πατέρα του Βασιλιά Αμπντάλα Α'.

1955 →  Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο «Λυσσασμένη Γάτα».

1969 →  Το μεγαλοπρεπές πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ ΙΙ ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για τη Νέα Υόρκη.

1995 → O πάπας Ιωάννης Παύλος Β', με επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.

1996 →  Στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

1997 →  Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1812. «Στις 2 Μαΐου του 1997, έφτασα στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ουδέποτε ως τότε είχα τοποθετηθεί σε κάποια κυβερνητική θέση, ούτε καν στο πλέον μικρό των μικρών υπουργείων. Ήταν η πρώτη και μοναδική θέση την οποία κατέλαβα στην κυβέρνηση», γράφει ο ίδιος το 2011 στο «ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ», το βιβλίο- μαρτυρία του από την πρωθυπουργική του θητεία και πέρα από αυτήν.

Σαν σήμερα το 1729 γεννήθηκε η Αικατερίνη η Μεγάλη, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, το 1892 ο «Κόκκινος Βαρόνος», ο Γερμανός πιλότος Μάφρεντ φον Ριχτόφεν, ο οποίος πήρε την επωνυμία ο «Άσος των άσων» κερδίζοντας 80 αερομαχίες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και το 1942 ο Ζακ Ρογκ, Βέλγος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την ίδια μέρα το 1519 πέθανε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου και το 1972 ο Έντγκαρ Χούβερ, ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI.

πηγή: ΑΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα