Παναθηναϊκός - Γουέμπλεϊ: 50 χρόνια από την «πράσινη» υπέρβαση

Οπαδοί του Παναθηναϊκού
© e-soccer.gr

Σήμερα, 2 Ιουνίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από το «πράσινο» έπος στο Γουέμπλει. Η ώρα στην Αγγλία ήταν 19:44, όταν ο Φέρεντς Πούσκας έχει πει «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» για ακόμα μια φορά και ο Παναθηναϊκός με μπροστάρη τον Μίμη Δομάζο πατάει το χορτάρι του Γουέμπλεϊ.

Ο Παναθηναϊκός, το 1971 αντιμετωπίζει τον Άγιαξ, των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόϊφ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Με τη συμπαράσταση χιλιάδων οπαδών, οι «πράσινοι» παλεύουν όσο μπορούν το παιχνίδι, αλλά η διαφορά δυναμικότητας από τον Αίαντα του Άμστερνταμ είναι εμφανής. Οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5΄ με τον Bαν Nτάικ και στο 87’ διαμορφώθηκε το τελικό 2-0, με αυτογκόλ του Kαψή.

Παρά την ήττα του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε χιλιάδες νέους φίλους και την… επιβεβαίωση του ύμνου του: «Χαίρεται η Ελλάδα που' χει τέτοια ομάδα…». Ο στρατηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος είχε δηλώσει: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Εξώφυλλο για τον Παναθηναϊκό
© sansimera.gr

«O Άγιαξ διέθετε μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς και νίκησε δίκαια. Ήταν ένας άψογος τελικός...» παραδεχόταν αργότερα ο Πούσκας, ενώ ο Pίνους Mίχελς έλεγε: «O Παναθηναϊκός δεν μας απείλησε. Ήμασταν καλύτεροι και νικήσαμε δίκαια. Παίξαμε ωραίο ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά είχαμε άγχος στην επανάληψη». 

Αναφορά στο μεγάλο παιχνίδι έκαναν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με την Daily Mail να αναφέρει πως «O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας» ενώ η Corriere de la Sport έγραφε: «Συνεχίστηκε η κυριαρχία των Oλλανδών. Δεν άντεξαν οι πεισματάρηδες Έλληνες στην ανωτερότητα του Άγιαξ».

Παναθηναϊκός Άγιαξ
© onsports.gr

Το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ

Υπενθυμίζουμε, πως στις 28 Απριλίου 1971, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 και σφράγισε το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ. Η Ελλάδα φλέγεται! «Ο όρκος που είχαμε κάνει στο δωμάτιο του Δομάζου, μας είχε κάνει θηρία. Και πιο πολύ πεισμώσαμε, όταν είδαμε τυπωμένα φέιγ-βολάν που έγραφαν: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ερυθρός Αστέρας - Άγιαξ», θυμάται ο Κώστας Ελευθεράκης.

Ομάδα του Παναθηναϊκού
© e-soccer.gr

Η μεγάλη ανατροπή και η πρόκριση

Στο δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Τα 10 από τα 16 γκολ του σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός δεν τα πήγε καλά, μετά μάλιστα από συνεχόμενα πρωταθλήματα (1969 και 1970). Στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτος, με πρώτη την ΑΕΚ, ενώ το κύπελλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται στον προημιτελικό γύρο από τον ΠΑΟΚ.
 

* Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα