Κοροναϊός - Το «Plan B» της Κυβέρνησης: Νυχτερινό lockdown στην Αττική

Η «έκρηξη» κρουσμάτων κοροναϊού σε ολόκληρη την χώρα, και ειδικότερα στην Αττική, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown (στην Αττική) αλλά και την εφαρμογή του «plan b» της κυβέρνησης.

Τι είναι το «Plan B»

Το «Plan B» της κυβέρνησης επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα εστίασης, έως και τις 7 το πρωί. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας, «στρέφονται» επί της ουσίας, στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.

Αφορμή για αυτό το σχέδιο στάθηκε το καλοκαίρι που πέρασε, μιας και αποδείχτηκε - περίτρανα - ότι ο πανδημικός ιός «χρησιμοποιεί» τους νεότερους οι οποίοι κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ως «οχήματα» για να χτυπήσει τους πλέον ευάλωτους πολίτες. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», μοιραία η κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι μπορεί να αποφευχθεί.

Και αυτό διότι η δυναμική κυκλοφορία του κοροναϊού εντός της κοινότητας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα

Έτσι στη νέα δέσμη περιορισμών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • η αναστολή των συναυλιών και
  • η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε μόλις 20.

Επιπλέον πιο σφιχτή θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα ενώ ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις που παραμένει 50 έως και σήμερα.

Αντίστοιχα η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη υποχρεωτικό μέτρο παρότι θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης και αντιδράσεων από τους αρνητές της πανδημίας.

Στα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι απ΄την κυβέρνηση και τους ειδικούς, φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται το σενάριο εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και στον ιδιωτικό ώστε να αποσυμπιεστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόκειται άλλωστε για συστάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τη δαιδαλώδη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας που διήρκεσε τέσσερις και πλέον ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, και με αφορμή τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα με έμφαση στην Αττική, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας εισηγήθηκε αποφασιστικές δράσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Ωστόσο, επιλέχτηκε μία πιο light εκδοχή των επιστημονικών εισηγήσεων με την κυβέρνηση να επενδύει αρχικά στη συμμόρφωση των πολιτών για να αποφύγει τις πιο σκληρές λύσεις σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο εξαιτίας και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και της ευαίσθητης οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM