Κικίλιας: «Το lockdown δεν υπάρχει στον βασικό σχεδιασμό μας»

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε πως, για την ώρα, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown δεν βρίσκεται στον βασικό σχεδιασμό και στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο Υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αποσαφηνίζει πως το lockdown δεν αποτελεί μέρος του βασικού σχεδιασμού και των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, ο κ. Κικίλιας προειδοποιεί ότι η επιπολαιότητα της μειοψηφίας αρκεί προκειμένου να εξαπλωθεί ακόμα πιο γρήγορα ο κοροναϊός.

«Το lockdown υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο»

Σε συνέντευξη του στην «Athens voice» ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι το lockdown «υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες».

Όσα είπε για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική

Μιλώντας για τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού στην Αττική επισημαίνει το εξής: πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο».

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο».

Ενώ παράλληλα τόνισε πως αυτό γίνεται «όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση»

Τέλος, αυτό το ζήτημα είπε πως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος "σοφίας" στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας».

«Προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας»

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, ο Κικίλιας λέει ότι τον προβληματίζει. Έτσι «γι' αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κοροναϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Η πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα»

Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση της Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας. Τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως «η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που βλέπω ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες».

«Αρκεί η μειοψηφία για να εξαπλωθεί ο κοροναϊός»

Για όσους δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, σημείωσε πως «αυτοί που δεν το κάνουν, είναι μειοψηφία. Αλλά, δυστυχώς για όλους μας αρκεί η μειοψηφία για να εξαπλωθεί ο κοροναϊός».

Ενώ στη συνέχεια, ο ίδιος αναρωτήθηκε το εξής: «Άδικο; Συμφωνώ, είναι άδικο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι λίγοι που συμπεριφέρονται με επιπολαιότητα, αδιαφορία, ακόμη και άρνηση σε σχέση με την ύπαρξη της πανδημίας ή άρνηση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορεί να πάρουν στον λαιμό τους, όπως λέμε, τους πολλούς».

«Κανείς δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα»

Ο Β Κικίλιας αναφερόμενος στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) τονίζει πως κανείς δεν θα μείνει δίχως φροντίδα, όπως κανείς δεν έχει μείνει μέχρι τώρα.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τον κοροναϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες, όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν» αναφέρει.

«Δεν αποκλείω μια παγκόσμια κρίση υγείας»

Και προσθέτει πως τα δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν δείχνουν τάση για τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε «μονοθεματικά», δηλαδή που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς covid-19.

«Οριστικά όμως δεν αποκλείω τίποτε όταν είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κρίση υγείας, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν σοβαρός» καταλήγει.

«Τεράστια η προσφορά Τσιόδρα»

Για την πιθανή επαναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο Β Κικίλιας εξηγεί πως «ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Συμπληρώνοντας πως «κάθε πρωί έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και μετά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεργαζόμαστε για πολλά θέματα».

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Κικίλιας επισημαίνει πως «η προσφορά του είναι τεράστια και πολύ καθαρά σας λέω ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο και τον άνθρωπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM