Σύψας: Κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τα σενάρια για κυλιόμενο lockdown αλλά και την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη βλέπει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. και για τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο καθηγητής εξήγησε πως ναι μεν έχουμε λιγότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως, ωστόσο καταγράφονται πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία.

Υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% ‒δηλαδή νοσεί το 10% όσων ελέγχονται‒ την ώρα που το όριο ασφαλείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 4%. Επίσης, τόνισε πως σε κάποιες περιοχές ο δείκτης αγγίζει ακόμη και το 19%.

«Δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο»

Ο Νίκος Σύψας εξέφρασε και την ανησυχία του για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50άρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν».

«Ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε»

«Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκτιμώντας πως στις 30 Νοεμβρίου τα στοιχεία δεν θα είναι τόσο καλά ώστε να βγούμε από καθεστώς lockdown.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

«Ακόμη και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε ο ίδιος. Και αμέσως μετά συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα, με κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη».

Τέλος, ο κ. Σύψας εξήγησε πως μόνο όταν μειωθεί η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ θα μπορούμε να σκεφτούμε για μερική άρση των μέτρων.

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με πάνω από 2.000 κρούσματα 

κορονοϊός συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.198 νέα ημερήσια κρούσματα. Συγχρόνως, νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 59.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53,9% άνδρες.

4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79,5%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και 1.165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM