Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με νοσηλευτές: «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και φυσικά, να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Τηλεδιάσκεψη με τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που πήγαν εθελοντικά στη συμπρωτεύουσα πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εθελοντές νοσηλευτές πήγαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσουν ένα «χέρι βοηθείας» στους συναδέλφους τους που δίνουν μια σκληρή μάχη εδώ και αρκετούς μήνες στο βωμό της δημόσιας υγείας.

«Όταν απειλείται η υγεία, όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες»

 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική».

Και επισήμανε πως πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «συναντηθούν» ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

To «ευχαριστώ» του Μητσοτάκης στο νοσηλευτικό προσωπικό

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή. Οι παραπάνω ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, με δική τους πρωτοβουλία, από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή. Ο σκοπός τους; Να δώσουν τη δική τους μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ασθενείς με Covid-19.

Πολιτική μέριμνα για το Ε.Σ.Υ. ζητούν οι εθελοντές

Οι νοσηλευτές από πλευράς τους ζήτησαν από τον πρωθυπουργό πολιτική μέριμνα για το Ε.Σ.Υ., η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί. «Έπρεπε να ακουστεί αυτό το οποίο είπατε και θα κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο πρέπει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βαθιά πατριωτική πράξη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην προθυμία των νοσηλευτών να μεταβούν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, είπε πως «δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη. Και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή».

«Τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που η κοινωνία -όχι το κράτος- σας χρειάστηκε, εσείς σηκώσατε το χέρι, ανταποκριθήκατε και αυτή η εμπειρία νομίζω είναι μία εμπειρία ζωής για όλους και όλες», πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη αξίζουν μεγάλο μπράβο»

Μια από τις εθελόντριες νοσηλεύτριες, η Μπάνια Μαλαμάτη, τόνισε πως «πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί».

«Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news»

Οι εθελοντές, σημείωσαν εμφατικά πως ο κορονοϊός μπορεί να είναι ένας αόρατος εχθρός, ωστόσο είναι πραγματικός και πολύ επικίνδυνος. Την ίδια ώρα, έκαναν έκκληση σε όλους εμάς να βοηθήσουμε το έργο τους και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

«Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε η Ιωάννα Πατρωνίδου.

«Πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας, τόνισε πως «πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους, οι οποίοι μερικές φορές, ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνωμοσίας, πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε πως είναι «πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Ο ανθρώπινος παράγοντας κάνει τη διαφορά

o mitsotakis se tilediaskepsi me tus ethelontes nosilephtes

Με αφορμή αυτό, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις». Παράλληλα, τόνισε πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που πάντοτε κάνει τη διαφορά.

Δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Αντίστοιχη, έχει να δει ο κόσμος από το 1919, έναν αιώνα πίσω δηλαδή.

Επιπλέον, δε δίστασε να τονίσει παράλληλα πως όλα τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη πιέζονται αφόρητα. Δήλωσε συγκεκριμένα: «δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη το οποίο να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς». Ενώ συμπλήρωσε πως ακόμα και συστήματα υγείας σε εξαιρετικά οργανωμένες χώρες όπως η Ελβετία, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Ειδικότερα, η Ελβετία μεταφέρει ασθενείς εκτός συνόρων γιατί δεν μπορεί να τους περιθάλψει.

Το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται και θα συνεχίσει έτσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. τόνισε πως η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν τις 1.200. Παράλληλα, έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με «μαζικές προσλήψεις», πολλές εκ των οποίων θα καταλήξουν σε μονιμοποίηση. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το έργο ενίσχυσης και αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ. τόσο στο κομμάτι των ΜΕΘ, όσο και σε προσωπικό, θα έχει συνέχεια. Και συμπλήρωσε πως η ενίσχυση αυτή πέρα από το τώρα είναι και μια μακροπρόθεσμη επένδυση για την Ελλάδα, «γιατί κάποια στιγμή μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι».

«Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ' όλα εσείς»

Και συνέχισε λέγοντας: «Και να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι εδώ μόνο για τους ασθενείς Covid. Είναι εδώ για όλους τους Έλληνες οι οποίοι αρρωσταίνουν, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας. Είναι ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρέος μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και ακόμα πιο ανθρώπινο, γιατί είναι ανθρώπινο. Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ' όλα εσείς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μας»

oi nosilephtes

«Αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, είναι μία μάχη ατομική και συλλογική που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Αυτό το πράγμα πραγματικά πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, να κάνουμε όλοι υπομονή. Να κάνουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτόν τον ιό, να μπορέσουμε να τον σταματήσουμε και να γυρίσουμε όλοι πίσω στην κανονικότητα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη.

«Λίγη υπομονή ακόμα»

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή και να τηρούν τα μέτρα για να βοηθήσουν το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών.

«Το μήνυμα της ανάγκης να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και να συμμορφωθούμε με τα αυτονόητα μέτρα τα οποία μας έχει υποδείξει η Πολιτεία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούγεται από εσάς. Και πολύ μεγαλύτερη ισχύ όταν ακούγεται από εσάς σε σχέση με όταν το λέμε εμείς» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Και πιστεύω ότι τώρα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα μας: Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε καν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά».

Και εξήγησε πως «έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού».

«Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους»

Και κατέληξε λέγοντας πως: «Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί. Γιατί είστε στην πρώτη γραμμή. Γιατί κινδυνεύετε περισσότερο. Και γιατί, πάνω από όλα, εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM