Ανοίγουν τα εποχικά ‒ Τι θα ακολουθήσει ‒ Πώς θα περάσουμε τις γιορτές

Ανοίγουν σήμερα τα εποχικά Πώς θα πάμε στα μαγαζιά για ψώνια

Τι αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης

Στέλνοντας μήνυμα στο 13033 τον κωδικό 2 θα μπορούμε από σήμερα να μεταβαίνουμε στα καταστήματα που πωλούν εποχικά είδη και να κάνουμε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μας.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ακόμη, με τον ίδιο κωδικό μπορούμε να μεταβαίνουμε σε ΚΤΕΟ, σε συνεργεία αυτοκινήτων και να κάνουμε, όπως μέχρι σήμερα, τα ψώνια μας από τα σούπερ μάρκετ.

Τα εποχικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 7.00 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ.

Εκτός από το sms 2 στο 13033, η μετακίνηση μπορεί να γίνεται είτε με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης είτε με χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Τα μέτρα ασφαλείας και στα εποχικά:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100.

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξης του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Γεωργιάδης: Ίσως να μην ανοίξει το λιανεμπόριο

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν το λιανεμπόριο, αν δεν καμφθεί ο κορονοϊός, μιας και η επιδημιολογική εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει στον βαθμό που επιθυμούν ειδικοί και κυβέρνηση.

«Όλες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα. Όταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχουν η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς», τόνισε ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες. Θα δούμε αν και πώς θα ανοίξουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Σε αυτή τη μεγαλύτερη ζημία βάλαμε πρώτα τα εποχικά είδη και είπαμε να αρχίσουμε με αυτά και ακολούθως θα πάμε στα μαγαζιά με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία κ.λπ. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης, θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM