Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο φως» και για τους άνω των 65

Στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευτεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως είπε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Η ίδια παρατήρησε ωστόσο ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, παρότι –όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη– αυξήθηκε κατά 85,9% από τον Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε ότι «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».

Επίσης, έκανε τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευτεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως είπε.

1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας νόσησαν

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας νόσησαν, όπως και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, πρόσθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, ενώ τόνισε πως, αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Το χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή των εμβολίων

Τέλος, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε πως θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοτονικού εμβολίου της. Συνολικά, πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις, από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM