Φαρμακοποιός: Αυτό που μας έστειλαν δεν είναι self test, αλλά rapid test

Όσα δήλωσε φαρμακοποιός για τα τεστ που έλαβαν - «Αν το ανοίξω και πουλήσω ένα, τα άλλα που έχει μέσα μένουν εκτεθειμένα»

Ως «δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές την παραλαβή των self tets. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, αυτό το οποίο παραδόθηκε «δεν είναι self test, αυτό είναι ένα αξιόπιστο προϊόν, αλλά είναι ένα rapid test που κανονικά είναι για μικροβιολογικά εργαστήρια. Δεν είναι self test για να το παίρνει ο κόσμος και να το κάνει σπίτι του».

Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός δήλωσε: «Αυτές οι συσκευασίες είναι 25αδες. Πρέπει να καθίσουμε να βγάζουμε ένα-ένα είδος, να τα συσκευάζουμε κάπου, που δεν μας έχουν κάπου θα τα συσκευάζουμε για να τα παίρνει ο πολίτης να φεύγει. Κανονικά το self test είναι μια αυτόνομη συσκευασία που τα περιέχει όλα μαζί το παίρνει ο πολίτης, το πηγαίνει σπίτι του και το κάνει. Αυτό εδώ κανονικά είναι rapid test για μικροβιολογικά εργαστήρια, για παθολογικά εργαστήρια, για πνευμονολόγους και τέτοια. Σε όσους συναδέλφους γνωρίζω, το ίδιο πράγμα εστάλη και το είδαμε με πολύ μεγάλη μας έκπληξη. Δεν ξέρω ποιος έκανε και το διαγωνισμό και ποιος έδωσε έγκριση γι’ αυτό το πράγμα. Μια χαρά προϊόν είναι, αλλά είναι για άλλη δουλειά».

Ερωτηθείς ο φαρμακοποιός για το ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα προϊόντα, ο κ. Δαγρές τόνισε πως: «Διαφοροποιείται σε σχέση με το self test που περιμέναμε, στο ότι είναι δύσχρηστο για τον απλό πολίτη, δεύτερον όπως βλέπετε όλα αυτά είναι σφραγισμένα μέσα σε ειδικά σακουλάκια. Έχει μέσα 25, μόλις τα ανοίξω εγώ δεν ξέρω ακόμα για ποιο λόγο να είναι σε τέτοιου είδους προστατευτικά σακουλάκια. Αν το ανοίξω και πουλήσω ένα, τα άλλα που έχει μέσα μένουν εκτεθειμένα».

«Εμείς δεν μπορούμε εκείνη την ώρα που θα έρχεται ο κόσμος να ανοίγουμε κάθε συσκευασία και να παίζουμε τουβλάκια φτιάξε, κάνε, ράνε πάρε και μια οδηγία και φύγε. Το self test είναι ένα κουτί συσκευασμένο, που το παίρνει ο πολίτης με το ΑΜΚΑ του και τέλος. Είναι δύσχρηστο και για τον πολίτη και για εμάς. Εμείς περιμέναμε έτοιμες αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Τώρα θα πρέπει να ανοίξουμε όλες τις μαζικές συσκευασίες (κάτι που δεν είναι ασφαλές.) να πάρουμε από ένα πραγματάκι και να το δώσουμε στον πολίτη. Κανονικά αυτό το προϊόν θα έπρεπε να επιστραφεί και να έρθουν τα προϊόντα που θα μπορούμε εύκολα, γρήγορα, μαζικά και με ασφάλεια να εξυπηρετούμε τον πολίτη» κατέληξε.

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής μετά την παραλαβή των self tests από τα φαρμακεία. «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πολυδιαφημισμένα self test, τα οποία περιμέναμε να παραλάβουμε στο φαρμακείο, δεν ήταν “self” αλλά συσκευασίες εικοσιπεντάδας rapid test τα οποία προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τις

υποτιμητικές για τον κλάδο δηλώσεις του κ. Σκέρτσου ότι, «…οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν

τίποτα άλλο από το να το πάρουν από το ράφι και να το δώσουν».

Τα συγκεκριμένα τεστ προφανώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση και

επιπροσθέτως θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την εργασία των συναδέλφων.

Τα μέλη του Συλλόγου Αττικής είναι σε τεράστιο αναβρασμό και αναμένουμε την άμεση

αντίδραση του δευτεροβάθμιου οργάνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM