Πάσχα στο χωριό μόνο με αρνητικό self test; - Τι εξετάζεται

diodia
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το «πράσινο φως» για περισσότερη χαλάρωση των μέτρων του lockdown αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση πάντα με την επιτροπή των ειδικών. Ωστόσο, τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα δούμε «μεγάλα βήματα», καθώς χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα προκειμένου να φανεί πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μετά το άνοιγμα των λυκείων και του λιανεμπορίου. Σημειώνεται πως αισιόδοξοι δηλώνουν οι επιστήμονες, αφού πλέον έχει μπει στο «παιχνίδι» το εργαλείο των self tests, το οποίο -όπως φαίνεται- αποδίδει, αφού δοκιμάστηκε επιτυχώς στα λύκεια και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργασίας

Παράλληλα, άλλο ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι το αν θα επιτραπεί η απόδραση από τις πόλεις για τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει ότι η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή θα είναι να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Όμως, στο σχέδιο που εξετάζεται θα παίξουν ρόλο τα self tests.

Self test
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Σε ποιους θα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο θέλει τους πολίτες να πρέπει να έχουν κάνει self test πριν ταξιδέψουν και να δείχνουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα διόδια. Την ίδια ώρα, εύλογο είναι το ερώτημα που αφορά το σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις.

Ενδέχεται, λοιπόν, μόνο οι θετικοί στον κορονοϊό να μην μπορούν να ταξιδέψουν στα χωριά τους. Όμως, υπάρχει και η περίπτωση το σχέδιο της κυβέρνησης να περιλαμβάνει τρεις ομάδες πληθυσμού:

  • αυτούς που έχουν κάνει το self test
  • αυτούς που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό
  • αυτούς που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία, οπότε δεν μεταδίδουν τον ιό.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.