Γώγος: «Έχουμε καλύτερα όπλα πλέον»

Χαράλαμπος Γώγος
(EUROKINISSI/POOL EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά και μείωση της θετικότητας, τονίζοντας βέβαια πως η συζήτηση για τις όποιες αλλαγές κατά την περίοδο του Πάσχα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα»

Ειδικότερα, ανέφερε: «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα». Και συμπλήρωσε πως το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις και να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές όπου είναι χαμηλά τώρα.

Γώγος
(EUROKINISS/POOL EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Άμεση προτεραιότητα το καλοκαίρι και ο τουρισμός

Επιπλέον, υπογράμμισε πως άμεση προτεραιότητα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιφυλακτικότητα αναφορικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων, κι αυτό γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται

Όπως είπε, στην παρούσα φάση σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα, η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει και να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε πως έπειτα από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1, ενώ σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1. Επίσης, σημείωσε πως ότι η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται, ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία.

Άνοιγμα λιανεμπορίου

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Γώγος μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση και διευκρίνισε πως το ζήτημα δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά, αλλά και γύρω από αυτά. Ωστόσο, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «έχουμε καλύτερα όπλα πλέον και απ' ό,τι είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολύ ισχυρό» το self test.

«Δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα για ΑstraΖeneca - Johnson & Johnson»

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα για ΑstraΖeneca - Johnson & Johnson», τονίζοντας πως οι «παρενέργειες είναι ένα στο εκατομμύριο πιθανότητα». Και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να φύγει το "πέπλο" ανησυχίας και να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί».

Όσοι εμβολιαστούν πιθανότατα θα χρειαστούν νέα δόση εμβολίου έπειτα από εννέα μήνες

Επίσης, δεν δίστασε να αναφέρει πως όσοι εμβολιαστούν είναι πιθανό να χρειαστούν νέα δόση εμβολίου έπειτα από εννέα μήνες. Είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τη 2η φάση του εμβολιασμού, αυτό που ξέρουμε είναι ότι στους έξι μήνες έχουμε ικανοποιητικά αντισώματα σε μεγάλο ποσοστό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια μονή δόση εμβολίου έπειτα από 9-12 μήνες».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα