Νησιά: Σχέδιο για οριζόντιο εμβολιασμό σε περιοχές με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους

Καστελλόριζο
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Με δεδομένο ότι η χώρα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου για τους τουρίστες, βασικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο οριζόντιος εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν σε νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους, ώστε να γίνουν Covid-free και ασφαλείς προορισμοί.

Προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία»

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εμβολιασμός των πολιτών προχωρά κανονικά. «Ήδη εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, ενώ το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

Γαύδος
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου».

Τα νησιά που είναι ήδη Covid-free

Από τον Μάρτιο έχουν γίνει Covid-free προορισμοί ήδη 18 νησιά, αφού οι κάτοικοί τους έχουν εμβολιαστεί είτε με την πρώτη δόση είτε και με τις δύο. Τα νησιά όπου είχε πραγματοποιηθεί η 1η δόση έως τις 6 Μαρτίου είναι: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα. Τα νησιά όπου είχε πραγματοποιηθεί και η 2η δόση έως τις 6 Μαρτίου είναι: Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Κάστος.

Η πορεία των εμβολιασμών στα νησιά
Νησιά όπου έχει πραγματοποιηθεί η 1η δόση  Νησιά όπου έχει πραγματοποιηθεί η 2η δόση
Χάλκη Καστελλόριζο
Λειψοί Μεγανήσι
Οθωνοί Οινούσσες
Τήλος Φούρνοι
Αρκοί Κάλαμος
Μαθράκι Ψαρά
Γαύδος Θύμαινα
Νίσηρος Κάστος
Αγαθονήσι  
Ερεικούσσα  
xalki
Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Χάλκης

Τι αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Το εγκώμιο στην Ελλάδα πλέκουν τα ξένα ενημέρωσης για τους Covid-free προορισμούς, ενώ να σημειωθεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα με τους Ολλανδούς τουρίστες στη Ρόδο. Η βρετανική εφημερίδα  «Daily Mail» κάνει λόγο για μια εξαιρετική επιχείρηση των Ελλήνων να εμβολιάσουν κάθε ενήλικο σε 60 νησιά, ώστε να μπορούν να καλωσορίσουν τους Βρετανούς τουρίστες από τις 17 Μαΐου. Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες και η ιταλική εφημερίδα «La Reppublica» είχε αναφερθεί στην πορεία του εμβολιασμού κατοίκων στα μικρά νησιά. Χαρακτηριστικά έγραφε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού των νησιών με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αφορά 69 νησιά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Τέλος, να σημειωθεί πως στη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν ριχτεί και τα self tests, τα οποία επιστρατεύονται, πέρα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, για τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα