Τιτανικός και Ελλάδα του σήμερα: Τρεις αναγνώστες «γεννούν» συνειρμούς

Μητσοτάκης και Τιτανικός
(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ και en.wikipedia.org)

Το μυαλό του δημοσιογράφου κάνει, ως και διαστροφικούς συνειρμούς, όταν αναμετράται με συμπτώσεις – ή με καταστάσεις που μοχλεύοντας τις  μοιάζουν να μπορούν να γεννήσουν συνειρμούς στα αχαλίνωτα ταξίδια της σκέψης.

Δείτε συμπτώσεις: Τρία τηλεφωνήματα διέκοψαν την αναζήτηση λεπτομερειών για το τραγικό, όσο κι ιστορικό ναυάγιο του Τιτανικού, προκειμένου ο γράφων να σκαρώσει ένα αφιέρωμα για την θρυλική πια ανθρώπινη τραγωδία. 

Οι τρεις άνθρωποι που τηλεφώνησαν, είχαν ένα κοινό γνώρισμα. Είναι από τους χιλιάδες φίλους που διαβάζουν από την πρώτη μέρα της περπατησιάς του, το News2U – και μάλιστα με επιμέλεια, όπως απέδειξε η κουβέντα μαζί τους. Τα ζητήματα που έθεσαν, εκ πρώτης όψεως άσχετα μεταξύ τους – πόσο μάλλον με την ιστορία του Τιτανικού, αλλά μη βιάζεστε...

Προβληματισμός Νούμερο «1»

Ο Π.Κ., 67χρονος πρώην αυτοκινητιστής, – τα στοιχεία απολύτως αληθινά, όλα στη διάθεση του γράφοντος – κατήγγειλε ότι «έχει κάνει εδώ και έξι χρόνια τα χαρτιά του για τη σύνταξη και δεν έχει δει ακόμη… δεκάρα τσακιστή από το Ελληνικό δημόσιο. Και η … πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα της προσωρινής σύνταξης τον «πετάει έξω» και κανείς δεν του εξηγεί γιατί, κι ας έχει σπάσει τα τηλέφωνα αναζητώντας αρμοδίους και ειδικούς.

Προβληματισμός Νούμερο «2»

Ο Α.Α., 55χρονος ενεργός και δραστήριος Ελεύθερος επαγγελματίας που, όμως, έχει κλείσει το μαγαζί του λόγω πανδημίας, ακούστηκε πιο οργισμένος και το θέμα που έθεσε ήταν ένα σύνθετο κολάζ: «Μπορεί να μου εξηγήσει ο κ. πρωθυπουργός, τι όνειρο είδε και λέει πως με εκατομμύρια πολίτες στα όρια της απόλυτης φτωχοποίησης, η… ανάπτυξη θα βρει χαραμάδα να περάσει μετά από τέτοια συμφορά;».

Και κατέληξε: «Σας παρακαλώ, γράψτε τα όπως σας τα λέω. Οι πολίτες φτωχοποιούνται, ασφάλεια δεν υπάρχει, καθώς η αστυνομία δέρνει τον κόσμο και οι επαγγελματίες φονιάδες  δρουν ανενόχλητοι. Ο χώρος του πολιτισμού  ταπεινώθηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις και δεν βλέπω προσπάθειες ανασυγκρότησης. Τι διάολο πάει καλά και δεν το βλέπω;»

Προβληματισμός Νούμερο «3»

Ο τρίτος συνομιλητής, ο Μ.Μ., πενηντάρης ναυτικός, ενεργός κι αυτός είχε και την... πλάκα του. «Με πήραν τηλέφωνο από μια εταιρεία δημοσκοπήσεων», μου είπε. «Και εν μέσω πανδημίας, καραντίνας, φτώχειας και έξαρσης της ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα, έθεσαν την ερώτηση: "Βελτιώθηκε ή όχι η ζωή σας τον τελευταίο χρόνο;" Γέλασα, για να μην τους βρίσω άσχημα και έκλεισα το τηλέφωνο».

Όλα αυτά «πλημμύρισαν» το μυαλό του γράφοντος και η έρευνα των λεπτομερειών για το ναυάγιο του Τιτανικού, παραμερίστηκε, τουλάχιστον προσωρινά.

Όταν ζεις κι ακούς τόσα πολλά για την Ελλάδα του απόλυτου σήμερα, γιατί να ασχοληθείς με άλλα ναυάγια; 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα