Self tests: Από τη Δευτέρα υποχρεωτικά στο Δημόσιο

ενημέρωση πανδημία
© (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε γνωστό ότι η υποχρέωση των self testσ επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο από τη Δευτέρα 26 Απριλίου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι κληρικοί και οι ιεροψάλτες όλων των θρησκειών. Θα διατεθούν δυο τεστ για την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Βάνα Παπαευαγγέλου
© (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Παπαευαγγέλου: Να μην επαναπαυόμαστε

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται καθώς η μισή Ελλάδα όπως είπε είναι στο βαθύ κόκκινο. Είπε ακόμα ότι ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώνονται και η πληρότητα των ΜΕΘ στην Επικράτεια είναι στο 87%. Παράλληλα, έκανε για ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να προσέλθουν να εμβολιαστούν. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι η όποια χαλάρωσης θα επιβαρύνει και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο. Εξήγησε γιατί αρνήθηκαν τις υπερτοπικές μετακινήσεις αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο στα αστικά κέντρα

Γκίκας Μαγιορκίνης
© (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μαγιορκίνης: Η Αττική παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, δήλωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Διευκρίνισε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

Τα μέτρα για το Πάσχα

  1. Ένα άτομο ανά 25 τμ. 
  2. Στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ.
  3. Υποχρεωτική η διπλή μάσκα για τους πιστούς 
  4. Για την Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά μόνο στο προαύλιο χωρίς πιστούς 
  5. Προσκύνημα επιταφίου εκτός του ναού
  6. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και από τις 3 Μαΐου στις 23:00
  7. Για το πασχαλινό τραπέζι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό και συστήνεται η διενέργεια self test
  8. Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις 

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων το Σάββατο (24/4)

Από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια. Επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Ο μέγιστος αριθμός είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. Στα εκπτωτικά χωριά είναι ένας πελάτης ανά 10 τ.μ. Μάλιστα, στα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης.

Για τα δυο self test για τους εργαζόμενους το ένα μόνο θα πληρώνει το κράτος. 

λειτουργία εμπορικών κέντρων

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα