Λινού: Είμαστε σε καλό δρόμο – Έχει μειωθεί ο δείκτης θετικότητας

Λινού
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην άρση των περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας ωστόσο τους ενδοιασμούς της για το άνοιγμα συγκεκριμένων χώρων.

Παράλληλα, η κ. Λινού μιλώντας στην εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» αναφέρθηκε στην πιθανή επανάληψη του εμβολίου, τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους αλλά και την ινδική μετάλλαξη.

Αθηνά Λινού
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Επιφυλακτική η Λινού για το άνοιγμα συγκεκριμένων χώρων

Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ,  αναφερόμενη στην άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, δεν δίστασε να αναφέρει ότι διατηρεί της επιφυλάξεις τις αναφορικά με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής.

«Είναι αδύνατον να υπάρχει φυσικός αερισμός»

Στη συνέχεια, θέλησε να εξηγήσει τη θέση της, λέγοντας πως το άνοιγμα αυτών των χώρων την ανησυχεί, διότι τέτοιοι χώροι δεν έχουν πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, άρα είναι αδύνατον να υπάρχει φυσικός αερισμός.

Η κ. Λινού είπε χαρακτηριστικά: «Οι χώροι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε ανοιχτό αέρα. Το καλό είναι ότι λειτουργούν από νωρίς το πρωί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ώρες που δεν έχει κίνηση».

«Ναι» στο άνοιγμα της εστίασης

Από την άλλη, η καθηγήτρια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν με ανησυχεί η εστίαση, και θέλω να καλέσω τους επαγγελματίες να γίνουν πρεσβευτές της τήρησης των μέτρων».

Για την εποχική γρίπη 

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, η κ. Λινού επισήμανε πως φέτος είναι λιγότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι, λόγω των εμβολίων, της χρήσης μάσκας και των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς είναι και οι δύο ιοί –της γρίπης και του Covid-19– «αερογενείς», επομένως αντιμετωπίζοντας τον έναν περιορίζεται και ο άλλος. 

«Μπορούμε πράγματι δύο εμβολιασμένοι να βρεθούμε σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκα»

Αμέσως μετά αναφέρθηκε και στα λόγια του Σωτήρια Τσιόδρα αναφορικά με το ότι δύο εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε εσωτερικό χώρο δίχως να φορούν μάσκα προστασίας, επισημαίνοντας πως ο καθηγητής δεν «άναψε φωτιές», αλλά πως πρόκειται για οδηγία του αμερικανικού CDC.

«Με έναν ηλικιωμένο δεν μπορούμε να βρεθούμε χωρίς μάσκα»

Σχετικά με αυτό η Αθηνά Λινού δήλωσε: «Μπορούμε πράγματι δύο εμβολιασμένοι να βρεθούμε σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Μάλιστα, μπορεί και ένας εμβολιασμένος να βρεθεί με έναν ακόμη που δεν έχει εμβολιαστεί, αρκεί να μην είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Άρα, με έναν ηλικιωμένο δεν μπορούμε να βρεθούμε χωρίς μάσκα». 

«Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο»

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τόνισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο», εξηγώντας πως έχει μειωθεί σημαντικά ο δείκτης θετικότητας. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η Ελλάδα δεν τα έχει πάει καλά, όσο τα είχε πάει στην αρχή της πανδημίας όσον αφορά τα θύματα που κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα οποία «άγγιξαν» τις 10.000.

«Εγώ δεν θα βιαζόμουν να κάνω τεστ αντισωμάτων»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αντισώματα που προκύπτουν από τα εμβόλια, η κ. Λινού τόνισε πώς «τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλη ακρίβεια, αν και κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε στην παρούσα φάση να προκαλεί άγχος».

«Δεν είναι σαφές αν κάποιος που έχει κάνει τις δύο δόσεις τελείωσε κιόλας»

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δεν είναι σαφές αν κάποιος που έχει κάνει τις δύο δόσεις τελείωσε κιόλας. Πρέπει να παρακολουθούμε τα αντισώματα και ταυτόχρονα να δούμε μήπως εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος που δεν πιάνει το εμβόλιο. Βέβαια, δεν έχουμε ακόμα μεγάλη ακρίβεια στα τεστ αντισωμάτων. Αλλά υπάρχει και η κυτταρική ανοσία, οπότε δεν πρέπει να αγχωνόμαστε. Εγώ δεν θα βιαζόμουν να κάνω τεστ αντισωμάτων».

Θα πρέπει να επαναλάβουμε το εμβόλιο για να έχουμε πράγματι ανοσία στον κορονοϊό;

Αναφορικά με το ενδεχόμενο του να χρειαστεί να επαναληφθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το φθινόπωρο, η Αθηνά Λινού είπε χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και την πορεία της υγείας όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό αλλά και τυχόν νέες παραλλαγές του ιού, για να δούμε εάν θα χρειαστεί του χρόνου να κάνουμε μια "ανανεωμένη" δόση εμβολίου».

Για την ινδική μετάλλαξη του ιού

Τέλος, αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη, που έχει γίνει φλέγον ζήτημα τις τελευταίες ημέρες, μετά τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος αυτής, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική, καθώς, όπως είπε, αν και φαίνεται να είναι πιο επιθετική, ακόμα είναι υπό παρακολούθηση. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι καινούριο στέλεχος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Στην Ινδία έχει εντοπιστεί τον Δεκέμβριο και έχει μέσα και τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. Υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι πιο επικίνδυνος, στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο τον περνούν πολύ ήπια».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα