Γώγος: «Πάνε καλύτερα τα πράγματα, η καμπύλη αρχίζει να υποχωρεί»

Γώγος
© POOL EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Mega σήμερα το πρωί (29/4) εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Εμβόλιο
© EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια ύφεση»

Αρχικά, ο κ. Γώγος είπε χαρακτηριστικά: «Πάνε καλύτερα τα πράγματα, η καμπύλη αρχίζει να υποχωρεί. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια ύφεση, οπότε ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλά, με δεδομένο και το ότι αυξάνονται συνεχώς και οι εμβολιασμοί και οι νεότερες ηλικίες συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στον εμβολιασμό».

εμβολιασμός
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για την πορεία των εμβολιασμών

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, ο κ. Γώγος συνέχισε λέγοντας: «Κλείνουν γρήγορα τα ραντεβού, οπότε φαίνεται ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Καταλαβαίνουν όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση. Υπήρξε μια αβεβαιότητα με όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά νομίζω πως τώρα τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί».

Γώγος
© mega

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη δήλωση Τσίπρα για «ξεστοκάρισμα»

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και σχολιάζοντας, παράλληλα, την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για «ξεστοκάρισμα», ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών επισήμανε: «Το ξεστοκάρισμα, φαντάζομαι, το είπε με καλή έννοια ο κ. Τσίπρας, με την έννοια ότι πρέπει να τελειώσουμε με τα υπάρχοντα εμβόλια. Βέβαια, η έκφραση δεν ήταν σωστή, αλλά, νομίζω, το διευκρίνισε».

Και εξήγησε: «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχει δοθεί άδεια για το συγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ξέρουμε και την παθογένεια που μπορεί να δημιουργήσει και έχουμε και τη θεραπευτική μέθοδο».

«Δεν έχουμε δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca για την εγκυμοσύνη»

Στη συνέχεια, αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε γυναίκες που εγκυμονούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό τους, ο κ. Γώγος τόνισε: «Αν κάποια θέλει να μείνει έγκυος τους προσεχείς δύο μήνες, μπορεί να αναζητήσει κάποιο άλλο εμβόλιο».

«Είναι θέμα δεδομένων όμως αυτή η οδηγία και όχι κάποιας παρενέργειας»

Και αμέσως μετά ο καθηγητής εξήγησε: «Είναι θέμα δεδομένων όμως αυτή η οδηγία και όχι κάποιας παρενέργειας. Δεν έχουμε δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca για την εγκυμοσύνη, γι' αυτό κάνουμε και αυτή την πρόταση. Οι οδηγίες είναι ότι αν κάνει κάποια το εμβόλιο και μείνει έγκυος, δεν υπάρχει κανένα θέμα».

κοιλιά εγκύου
© Freestocks/Unspalsh

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα

Όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει η πανδημία και την αργή αλλά σταθερή επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε ο καθηγητής: «Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με τα δεδομένα που έχουμε, την τάση της καμπύλης, τον καιρό, τον αυξημένο εμβολιασμό και τα self tests, φαίνεται πως θα είμαστε καλύτερα. Επομένως, η άρση των μέτρων θα μπορεί να προχωρήσει».

άνοιγμα καταστημάτων εστίασης
© EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

«Είναι αισιόδοξη φάση αυτή τη στιγμή και ελπίζω να παραμείνει και να περάσουμε τις γιορτές ήρεμα, χωρίς πολλές συγκεντρώσεις, για να μην έχουμε κάποια νέα έξαρση» κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα