Παγώνη: Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα βγάλουμε τις μάσκες

Πολίτες με μάσκες
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ EUROKINSSI)

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τη χρήση της μάσκας μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Υπάρχει μια μείωση με αργούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι πάμε καλά» τόνισε στην εισαγωγική της τοποθέτηση και πρόσθεσε πως «οι θάνατοι αρχίζουν να μειώνονται». 

Η ίδια για το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως «δεν ανησυχώ, γιατί τα παιδιά έδωσαν εξετάσεις και με τις μάσκες και τις αποστάσεις από τον Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, η κ. Παγώνη πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μέχρι τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης, γιατί –όπως είπε– δεν έχει σημασία να φεύγουν από τα μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες, ενώ επισήμανε πως τα SMS πρέπει να τελειώσουν, γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.

Εστίαση
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Αναφορικά με τις μάσκες, η κ. Παγώνη δήλωσε πως πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9, ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών. Είπε μάλιστα ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50%, η οποία  τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα φτάσει το 75%, οπότε και «πετάμε τη μάσκα», όπως είπε ενδεικτικά. 

Τέλος η AstraZeneca

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε πως για όποιον έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση υπάρχει η ποσότητα που είναι επαρκής για να γίνει και η δεύτερη. Για τις εγκυμονούσες και όσες θέλουν να γίνουν μητέρες σημείωσε πως υπάρχει σύσταση να μιλήσουν με τους γυναικολόγους και να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων και το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης, ανέφερε πως ελάχιστοι έκαναν παραπάνω μέρες πυρετό, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει τίποτα και ότι είναι θέμα οργανισμού. «Μικρό ποσοστό θα κάνει αυτές τις επιπλοκές» είπε, ενώ υπογράμμισε πως ίσως γίνει τρίτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες μετά τον Οκτώβριο, γεγονός που θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου και από τα επιστημονικά δεδομένα.

Τέλος, η κ. Παγώνη δήλωσε πως υπάρχει μελέτη της Pfizer που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και ασχολείται με ηλικίες 12-17 ετών και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εμβόλια σε ανηλίκους. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα