Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Στα μέσα Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1000 κρούσματα την ημέρα

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μίλησαν νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, o καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πιο αυξημένα σε νεότερα άτομα και περισσότερο στις γυναίκες» δήλωσε ο κ. Μανωλόπουλος για τα περιστατικά θρομβώσεων, ερωτηθείς για το αν έχουν προκύψει κάποια συμπεράσματα για τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, αναφερόμενος στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson and Johnson. «Δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα από πριν ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε ως δείκτη για να προβλέψουμε τέτοιες καταστάσεις» πρόσθεσε, για τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε υγιή άτομα. 

Με την σειρά του, ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο οποίος δήλωσε πως στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1000 κρούσματα την ημέρα.

Άτομο με μάσκα
(EUROKINISSI /ΚΑΡΛΗ ΙΣΜΗΝΗ)

Όπως εκτιμά ο ίδιος δεν θα φτάσουμε τα 2000 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τέλος του Μαΐου. «Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε μια ταχεία αποκλιμάκωση. Θα το δούμε και στις ΜΕΘ και στους νεκρούς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η επιδημιολογική αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στα self tests και στον καλό καιρό. 

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος το φθινόπωρο, ο καθηγητής απάντησε πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα οφείλεται σε μεταλλάξεις και πλημμελή εφαρμογή μέτρων προστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις το καλοκαίρι που χαλαρώνουμε πιο πολύ ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται υποδόρια μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία όταν γυρίσουμε στις πόλεις και σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας με τα εμβόλια μέχρι τότε αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά από την ανάπτυξη τους και αυτό το ποσοστό ανοσίας πρέπει να είναι πάνω από το 70%.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα