Μάριος Θεμιστοκλέους: Τον Ιούλιο το «τείχος ανοσίας»

Μάριος Θεμιστοκλέους
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αναφέρθηκε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κάνοντας μάλιστα και την εκτίμηση πως μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Μάριος Θεμιστοκλέους
© (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς»

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και σχολίασε πως μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. Ωστόσο, αυτό «θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα»

Αναφορικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ακόμη και με αυτά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, υπερτερούν τα οφέλη έναντι των κινδύνων, ενώ τόνισε ότι «η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση αυτά προγραμματίζουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Την ίδια ώρα, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι «χτίζουν» ανοσία εάν εμβολιαστούν με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη δόση. Γι' αυτό κιόλας συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν όλοι με το ίδιο σκεύασμα.

Θα εμβολιαστούν τελικά τα παιδιά;

Για τον εμβολιασμό των εφήβων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αναμένεται αύριο, Παρασκευή, «να έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω με το εμβόλιο της Pfizer».

Επίσης, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι το Σάββατο ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 30-34 και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ανοίξει και σε άλλες ομάδες. «Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών, θα μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 12-18» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύντομα το χρονοδιάγραμμα για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς

Στη συνέχεια, αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών».

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Τέλος, για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η συζήτηση έχει ανοίξει τόσο στον δημόσιο διάλογο όσο και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και αφορά εργαζόμενους που δεν εξαρτάται μόνο η δική τους υγεία, αλλά και των ευπαθών ομάδων (οίκοι ευγηρίας, υγειονομικοί). «Η συζήτηση έχει ανοίξει και το θέμα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα έχει τεθεί» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα