Γώγος: Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό

Χαράλαμπος Γώγος
© EUROKINISSI

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά, για τα νοσοκομεία. Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς» ανέφερε ο καθηγητής σχολιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας.

«Πάμε καλά. Προβληματισμοί υπάρχουν, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90.000-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Γώγος δήλωσε: «Αυξάνεται ευτυχώς το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζεται. Είναι πάνω από 50% αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπάρχει αυτή η συζήτηση και στην Επιτροπή Βιοηθικής. Η τάση, η πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί αναμφισβήτητα. Υπάρχει και το θέμα του συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό, το νοσοκομείο θα λειτουργεί πιο εύρυθμα. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σαφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να υπάρχουν κίνητρα και, αν χρειαστεί, να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας».

Αναισθησιολόγος βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, ενώ λίγες ώρες πριν ήταν στο χειρουργείο

Αναστάτωση προκλήθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν αρχίσουν τα χειρουργεία. Αναισθησιολόγος που ήταν ανεμβολίαστη βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά το rapid test στο οποίο υποβλήθηκε. Αμέσως σταμάτησαν όλα τα χειρουργεία, μέχρι να βρεθεί νέος αναισθησιολόγος και να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς.

«Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Οι γιατροί είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού. Μάλιστα, στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα