Στάθης Άνθης: Ο γολγοθάς της οικογένειας για την επιστροφή της σορού

Το γραπτό αίτημα της οικογένειας του αδικοχαμένου Στάθη Άνθη μαρτυρά ότι ο εφιάλτης της οικογένειας δεν τελείωσε όταν ανακοινώθηκε και επίσημα από τις αγγλικές Αρχές ο θάνατός του. Αντιθέτως, τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του πολλαπλασιάζονται, ενώ η οικογένεια υποστηρίζει σθεναρά ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες καθώς και νέα νεκροψία σε ελληνικά εδάφη. 

Το χρονικό της εξαφάνισης 

Στο αίτημα για περαιτέρω νεκροψία και έρευνα της υπόθεσης αναφέρονται λεπτομερώς οι τελευταίες στιγμές πριν από την εξαφάνιση του Στάθη. Κατά το διάστημα που ήταν σε αναστολή εργασίας λόγω της πανδημίας, έμενε σε χώρο του ξενοδοχείου μαζί με άλλους συναδέλφους του στο Burgh-Island Hotel στο Devon της Αγγλίας. Συγκατοικούσε με μια Ελληνίδα συνάδελφό του. Στις 8/3/2021, αφού είχε επιστρέψει στο δωμάτιό του, είχε γδυθεί και είχε ξαπλώσει, ξαναντύθηκε και έφυγε από το παράθυρο του δωματίου, περίπου στις 5.00 το πρωί. Έκτοτε εξαφανίστηκε. 

Στις 13/4/2021, δηλαδή 37 μέρες μετά την εξαφάνισή του, ξεβράστηκε στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο ένα ανθρώπινο σώμα σε έντονη σήψη. Με μια πρώτη ματιά, η αγγλική αστυνομία διέκρινε ότι η σορός ανήκει στον Στάθη Άνθη, καθώς τα χαρακτηριστικά και η ηλικία του αγνοουμένου ταίριαζαν με αυτά του πτώματος. 

stathis-anthis

Οι αγγλικές Αρχές δυσκόλεψαν την ταυτοποίηση της σορού 

Εκείνη την περίοδο, στην περιοχή βρισκόταν ο αδελφός του Στάθη, Βασίλης, ώστε να παρακολουθεί στενά τις έρευνες εντοπισμού του αδελφού του. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο αίτημα, οι Αρχές δεν του επέτρεψαν να αναγνωρίσει τη σορό, και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία. 

Από τότε άρχισε ο γολγοθάς. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η οικογένεια μπορούσε να επικοινωνήσει με τις αγγλικές Αρχές ήταν μέσω αλλεπάλληλων e-mails, στα οποία οι συγγενείς του Στάθη ζητούσαν πληροφορίες για τον χαμό του ανθρώπου τους. Οι Άγγλοι ήταν αρκετά φειδωλοί στην παροχή πληροφοριών, ενώ απέρριψαν επίσημο αίτημα της οικογένειας να μεταβεί ο ένας αδελφός στην Αγγλία ώστε να προβεί επιτέλους σε αναγνώριση. 

«Η σορός δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα λόγω λοιμώδους νοσήματος»  

Η οικογένεια ξαφνικά έλαβε ένα απαντητικό e-mail, στο οποίο αναφερόταν ότι η μεταφορά της σορού στην Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, επικαλούμενοι υπόνοιες για την ύπαρξη λοιμώδους νοσήματος. Ανέφεραν, δε, πως υπάρχει πιθανότητα η σορός να πρέπει να θαφτεί στην Αγγλία. Ωστόσο, όλο αυτό ήταν βασισμένο όχι σε πραγματικά στοιχεία, αλλά σε υποψία, η οποία προέκυψε από την ανεύρεση κάποιων χαπιών στο δωμάτιο του Στάθη. Ήταν δε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την οικογένειά του. Την υπόθεση στην Ελλάδα έχουν αναλάβει κορυφαίοι του είδους τους, όπως ο ιδιωτικός ερευνητής Γεώργιος Τσούκαλης και ο δικηγόρος Σταύρος Γεωργίου. 

Έγινε αίτημα προς το διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με τη βοήθεια της πρεσβείας μας στο Λονδίνο έφτασαν στις αγγλικές Αρχές διαμαρτυρίες για την αναίτια καθυστέρηση της ταυτοποίησης της σορού. 

Η ταυτοποίηση της σορού και τα λάθη των αγγλικών Αρχών

Στις 25/5/2021, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την ανεύρεση της σορού (!), οι αγγλικές Αρχές ενημέρωσαν με e-mail την οικογένεια ότι ταυτοποιήθηκε το DNA του πτώματος με αυτό του Στάθη Άνθη. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ η νεκροτομή είχε γίνει την 21η Απριλίου, η σορός δεν είχε ταριχευθεί. Απλώς τοποθετήθηκε σε ψυγείο και, όπως είναι φυσικό, η σήψη συνεχιζόταν κανονικά. Τότε η οικογένεια ανέθεσε σε γνωστό γραφείο τελετών του Λονδίνου, το οποίο διατηρεί Κύπριος υπήκοος, να αναλάβει τη διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα. Αφού η ταρίχευση θα ολοκληρωνόταν, αυτόματα θα αποκλειόταν η μετάδοση οποιασδήποτε νόσου και η διαδικασία δεν θα θεωρούνταν παράνομη. Σύμφωνα με το αίτημα, οι αγγλικές Αρχές δεν ενημέρωσαν ποτέ τους οικείους του νεκρού ότι, εφόσον πραγματοποιηθεί η διαδικασία ταρίχευσης, η σορός μπορεί να φτάσει στη χώρα μας. Ευτυχώς, οι εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν την υπόθεση γνώριζαν λεπτομερώς όλες τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. 

Το αίτημα της οικογένειας κατατέθηκε στην Εισαγγελία και αναμένουν με αγωνία την άφιξη της σορού στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να μάθουν τις ακριβείς αιτίες του θανάτου του αγαπημένου τους Στάθη και να πραγματοποιήσουν την ταφή του. 

 

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα