Αλβανία: Λυσσαλέος πόλεμος Ράμα – Μέτα

albania

Ο πόλεμος ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας   Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της  Ίλιρ Μέτα, μαίνεται πλέον δίχως προσχήματα και περιστροφές και βυθίζει σε θεσμική τρικυμία τη γειτονική χώρα. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος ενεργοποίησε- για μιαν ακόμη φορά -  διαδικασίες καθαίρεσης του Ανώτατου πολιτειακού  άρχοντα της Αλβανίας. Το είχε επιχειρήσει , χωρίς επιτυχία, και δυο χρόνια πριν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι ο πρωθυπουργός Ράμα «κραδαίνει» μια νέα εκλογική νίκη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές – τις οποίες όμως ο λυσσαλέος εχθρός του Ίλιρ Μέτα, όπως και πλήθος παραγόντων και οπαδών της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ως νόθες και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα τους.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Ίλιρ Μέτα, είναι δίχως άλλο περισσότερο από σοβαρές: Οι παράγοντες του Σοσιαλιστικού κόμματος τον κατηγορούν ότι παραβίασε ωμά το Σύνταγμα, υποκίνησε τη διάσπαση και την αντιπαράθεση μεταξύ των Αλβανών στην προεκλογική περίοδο και προσέβαλε εκπροσώπους δυτικών στρατηγικών εταίρων στην Αλβανία.

rama

Ο πρόεδρος της χώρας δεν έκρυψε ποτέ την αντιπαλότητα του για τον πρωθυπουργό έχοντας κόψει από καιρό τις όποιες γέφυρες επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Έντι Ράμα του ανταποδίδει τα «ίσα» κι έτσι μια χώρα με, έτσι κι αλλιώς, εγγενείς δομικές πολιτικές και θεσμικές αδυναμίες δείχνει να αιωρείται στο απόλυτο χάος.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για καθαίρεσή του, ο Μέτα μίλησε για νέα φάρσα, που στόχο έχει να αποσπάσει την προσοχή από την εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές και απαιτεί την ανακαταμέτρηση των ψήφων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη  της αντιπολίτευσης,  έχοντας, στην ουσία,  ευθυγραμμιστεί στη γραμμή του προέδρου της δημοκρατίας, αφήνει να εννοηθεί, μέσω τοποθετήσεων στελεχών του ότι μπορεί να φτάσει τα πράγματα στα άκρα με αποτέλεσμα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές  να είναι ακόμη άγνωστο αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.  Κι έτσι το χάος βαθαίνει …

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσα, εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος  με  αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του καθώς σημαντική μερίδα στελεχών του κόμματος ζητάει την παραίτησή του, λόγω τρίτης κατά σειράς εκλογικής ήττας ενώ δέχεται και εσωκομματικές πιέσεις να καλέσει τους οπαδούς σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.