Πρεμιέρα μετά από 199 μέρες σιγής για τη Σκάλα του Μιλάνου

εσωτερικό λα σκάλα στο Μιλάνο
© br-so.com

Η πανδημία της νόσου Covid-19 επέφερε τόσες και τόσες αλλαγές στη ζωή μας, ενώ πολλά από τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού, καλά κρατούν μέχρι και σήμερα σε αρκετές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, παρά την όποια άρση των περιορισμών και μερική επιστροφή στην καθημερινότητα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία ήταν από τις χώρες εκείνες που είδαν το πιο «σκληρό» πρόσωπο του κορονοϊού με περισσότερα από 4,11 εκατ. κρούσματα και με τα θύματα να ξεπερνούν τις 123 χιλιάδες.

Ολόκληρη η χώρα «μπήκε στο ψυγείο» και τα σπουδαία αξιοθέατα και μνημεία που άλλοτε γέμιζαν ασφυκτικά με τουρίστες, αλλά και υπέρμετρα αεράτους και μοδάτους Ιταλούς, παρέμειναν κλειστά και παντελώς άδεια για πολλούς μήνες.

covid-19 στην Ιταλία
© AP

Μολαταύτα, η γειτονική Ιταλία προχωρά σταδιακά και με αργά αλλά σταθερά βήματα στη επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων, ακόμα και των πολιτιστικών.

Έτσι, έπειτα από 199 ημέρες υποχρεωτικής διακοπής, το πασίγνωστο θέατρο «Λα Σκάλα» του Μιλάνου ξανανοίγει τις πύλες του, απόψε, με συναυλία της χορωδίας και της ορχήστρας του. Στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνονται μουσικά αποσπάσματα έργων των Βέρντι, Τσαϊκόφσκι, Βάγκνερ και Στράους.

Τη συναυλία θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν, εκτός του θεάτρου, μόνον 500 άτομα, λόγω της τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Η σκάλα του Μιλάνου
© wikimedia.org

Αξίζει να αναφερθεί πως η αποψινή βραδιά έχει και ιδιαίτερη συμβολική σημασία, από την στιγμή που συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του πασίγνωστου θεάτρου της ιταλικής συμπρωτεύουσας, μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη συναυλία, το 1946, είχε διευθύνει ο μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι. Τους περασμένους μήνες το θέατρο Λα Σκάλα παρουσίασε, συνολικά, τριάντα πέντε όπερες και μουσικές παραστάσεις, τις οποίες το κοινό μπόρεσε να παρακολουθήσει μόνο διαδικτυακά.

Ο εμβληματικός «ναός της όπερας»

Υπενθυμίζεται πως η Σκάλα του Μιλάνου, είναι ένα από τα πιο διάσημα οπερατικά θέατρα στον κόσμο και είναι γνωστό ως «ο ναός της όπερας». Πήρε την ονομασία της από την ομώνυμη πλατεία του Μιλάνου όπου και βρίσκεται, την Piazza della Scala. Τα κύρια καλλιτεχνικά δρώμενα του θεάτρου, είναι η όπερα, οι παραστάσεις μπαλέτου και οι συναυλίες κλασικής μουσικής.

Ο Antonio Bernocchi ήταν ο μέγιστος χρηματοδότης για την ανακατασκευή του Teatro alla Scala στο Μιλάνο που επλήγη από τον βομβαρδισμό του πολέμου και ξανάνοιξε «όπως ήταν και όπου ήταν» στις 11 Μαΐου 1946.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα