Ισραήλ: Διαδηλώσεις και στη Γερμανία

διαδηλώσεις στην Γερμανία
© lifo

Η σύγχρονη τραγωδία που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στο Ισραήλ δεν έχει τέλος. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας στην Ιερουσαλήμ από το 2017. Οι νεκροί ολοένα και αυξάνονται, οι τραυματίες παρομοίως, και οι δύο πλευρές, όπως φαίνεται, δεν έχουν καμία διάθεση για εκεχειρία.

εντάσεις στο Ισραήλ
© AP

Την ίδια ώρα, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί σαστισμένος τα γεγονότα. Και μπορεί έμπρακτα η πολιτική ηγεσία των χωρών της Ε.Ε. ή ακόμη και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν να μην έχουν πάρει θέση, ωστόσο οι πολίτες δείχνουν διαφορετική στάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαδηλώσεις των πολιτών σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ σε πόλεις της Γερμανίας

Οι Γερμανοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των Εβραίων σε πολλές περιοχές της χώρας, με κυριότερες αυτές στο Γκελζενκίρχεν και το Ανόβερο, όπου οι συγκεντρώσεις κλιμακώθηκαν βίαια και διαλύθηκαν εντέλει από την αστυνομία.

Διαδήλωση στο Γκελζενκίρχεν

Στο Γκελζενκίρχεν, σύμφωνα με την «Bild», συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα έξω από τη Συναγωγή της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Εβραίων, ενώ κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, της Τουρκίας και της Αλγερίας. Η αστυνομία εμπόδισε την τελευταία στιγμή τους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν στη Συναγωγή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Διαδήλωση στο Ανόβερο

Στο Ανόβερο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει συγκέντρωση 550 ατόμων, για λόγους όμως παραβίασης των κανόνων περιορισμού της πανδημίας. Δύο άτομα επιχείρησαν να κάψουν σημαίες του Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Εβραίοι, ο στρατός του Μωάμεθ θα έρθει και πάλι!». Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για προσβολή εθνικού συμβόλου ξένης χώρας.

Άλλες εκδηλώσεις στη Γερμανία

Το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι έκαψαν σημαίες του Ισραήλ έξω από τις Συναγωγές στη Βόννη και στο Μούνστερ, με αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές να ενισχύσουν την προστασία πιθανών στόχων. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ δήλωσε σοκαρισμένος από τα γεγονότα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην εβραϊκή κοινότητα του κρατιδίου του.

«Άναυδο» δήλωσε σήμερα το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια της χθεσινής νύχτας. «Οι καιροί στους οποίους οι Εβραίοι προσβάλλονταν δημόσια στους δρόμους θα έπρεπε να έχουν παρέλθει προ πολλού. Εδώ πρόκειται για καθαρό αντισημιτισμό και τίποτα άλλο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η «Πρωτοβουλία κατά του Αντισημιτισμού» στο Γκελζενκίρχεν, η οποία βρισκόταν επιτόπου όταν ξέσπασαν τα επεισόδια στη Συναγωγή, έκανε λόγο για «τρομακτική κατάσταση», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είχε κλιμακωθεί ακόμη πιο επικίνδυνα εάν η αστυνομία δεν είχε σταματήσει το πλήθος λίγα μέτρα από τη Συναγωγή.

Λάμπρεχτ: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευτεί»

Παράλληλα, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, όπου ο κόσμος κρατά ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των παλαιστινιακών πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης αλληλεγγύης προς το Ισραήλ κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο της Γερμανίας χθες (12 Μαΐου). 

Η Γερμανία βρίσκεται δίπλα στο Ισραήλ κατά τις πιο έντονες μάχες από το 2014 και τα όσα έγιναν στη Λωρίδα της Γάζας. Να σημειωθεί, παράλληλα, πως η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ, καταδίκασε χθες τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα, λέγοντας ότι «η Γερμανία στέκεται έντονα στο πλευρό του Ισραήλ». Ζήτησε, μάλιστα, «να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευτεί».

Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ
Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ στο Βερολίνο
Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ στην Γερμανία
Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ
© AP
Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ στο Βερολίνο
© AP
Συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ στην Γερμανία
© AP

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα