Γάζα: 14ώροφο κτίριο καταρρέει σε δευτερόλεπτα από ισραηλινό βομβαρδισμό

Γάζα
Πηγή: youtube

Βίντεο που δημοσίευσε ο λογαριασμός του Al Jazeera στο Twitter δείχνει τη συγκλονιστική στιγμή που κτίριο 14 ορόφων στη Γάζα, το οποίο στέγαζε γραφεία μέσων ενημέρωσης, κατέρρευσε τη στιγμή που χτυπήθηκε από ισραηλινή βόμβα. 

Σύμφωνα με το bbc, οι ένοικοι του κτιρίου είχαν προειδοποιηθεί να το εγκαταλείψουν νωρίτερα, ενώ ένα ακόμη κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πυρά. 

67 νεκροί, 400 τραυματίες

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Γάζα ακατάπαυστα, με τα αεροπορικά πλήγματα να συνεχίζονται νωρίς σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τον απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, 67 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 400 έχουν τραυματιστεί. Οι περισσότερες απώλειες σημειώνονται στη Γάζα. 

Οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν ταυτόχρονα 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ, για να ακολουθήσει άλλο ένα τρομερό μπαράζ επιθέσεων, με 110 ρουκέτες να εκτοξεύονται ταυτόχρονα προς την ισραηλινή μεγαλούπολη. Αρκετές από τις ρουκέτες ήταν νέα μοντέλα και κατάφεραν να περάσουν από τον «Σιδερένιο Θόλο», το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, προκαλώντας καταστροφές και θύματα. Άλλη μία σειρά εκτοξεύσεων 100 ρουκετών είχε στόχο την πόλη Μπερσίμπα, στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα ότι η Χαμάς «διέσχισε μια κόκκινη γραμμή», ρίχνοντας ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, λέει ότι ενεργεί για να υπερασπιστεί το τζαμί al-Aqsa της Ιερουσαλήμ από την ισραηλινή «επιθετικότητα και τρομοκρατία», αφού στον χώρο, ο οποίος είναι ιερός για τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους, σημειώθηκαν την περασμένη  Δευτέρα συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες τραυματίες.

Ισραήλ
Πηγή: bbc.com

Σύμφωνα με το bbc, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε η χειρότερη βία στην Ιερουσαλήμ από το 2017. Ακολούθησε η αυξανόμενη οργή των Παλαιστινίων για την απειλούμενη έξωση των οικογενειών από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ από Εβραίους. Η ένταση είχε ήδη προκληθεί από έναν μήνα διαφωνιών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο κυρίως αραβικό τμήμα της πόλης.